flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

АНАЛІЗ причин порушення суддями Соснівського районного суду м. Черкаси строків розгляду кримінальних справ проваджень та строків тримання під вартою у 2019 році

26 березня 2020, 15:13

Соснівським районним судом м. Черкаси проведено аналіз причин  порушення  процесуальних строків  розгляду кримінальних проваджень та строків тримання під вартою у   2019 році.

У провадженні суддів Соснівського районного суду м. Черкаси протягом 2019 року перебувало 760 кримінальних справ та проваджень, з яких: розглянуто  -  377 справ , залишились не розглянутими 383 справи.

У тому числі  станом на 01.01.2020 року залишились не розглянутими 234  справи, що перебувають в провадженні суддів  понад  6 місяців. З них:  32 справи відносно 47 осіб, які тримаються під вартою і рахуються  за судом понад 6 місяців. 27 справ  зупинено провадженням у зв’язку з розшуком обвинувачених.

Дотримання розумних строків судового розгляду є дуже важливим для кримінальних справ, особливо якщо обвинувачений перебуває під вартою.

 Судді Соснівського районного суду м. Черкаси, загалом,  дотримуються вимог кримінального процесуального закону України щодо строків досудового розгляду справ та строків призначення справ до розгляду.

 У переважній  більшості судді вживають передбачені законом заходи для додержання розумних строків розгляду кримінальних справ та проваджень.

  Разом з тим трапляються надмірні затримки у здійсненні правосуддя. Причинами тяганини є:

об’єктивні – велике навантаження на суддів, складність та об’ємність деяких справ, низька якість досудового розслідування  справ, труднощі в забезпеченні явки до суду свідків, потерпілих,  необхідність витребування документів, тривале проведення судових експертиз, тимчасова непрацездатність суддів (перебування на лікарняних)  та  перебування суддів  в чергових відпустках, зайнятість суддів в інших судових процесах у складі колегій, неукомплектованість штату суддів;

суб’єктивні – відсутність достатньої кількості залів для проведення судових засідань, неналежна організація деяких судових процесів.

  Із загальної кількості закінчених у 2019 році кримінальних проваджень перебували на розгляді:

понад рік до 2-х років включно – 40 справ;

понад 2-х років до 3-х включно – 17 справ;

понад 3 роки – 11 справ.

При аналізі причин відкладення розгляду справ виявилося, що найбільш розповсюдженою причиною були  численні неявки учасників судового процесу: обвинувачених, потерпілих, свідків.   Так, протягом  2019 року зафіксовано  відкладення судового засідання через неявку обвинувачених - 347 фактів, через неявку свідків, потерпілих – 312.  Через неприбуття захисника судовий розгляд відкладався  за вказаний період 121 раз.

  Виконуючи  вимоги закону про безпосереднє дослідження доказів у кримінальній справі, у тому числі допит свідків та потерпілих у суді, судді досить часто відкладають слухання справи для повторного виклику свідків та потерпілих, які не бажають з’являтися до суду, в багатьох випадках застосовуючи до них примусовий привід.  Для підвищення оперативності розгляду справ суддями у  2019 році  застосовано: привід обвинуваченого - 63 рази (з них:  28 випадків невиконання ухвал про привід); привід свідків – 79 раз( з них: 38 ухвал про привід виконані не були). Чотирьом обвинуваченим змінено запобіжний захід на взяття під варту.

Протягом 2019 року основними причинами  відкладення розгляду кримінальних справ було наступне:

нездійснення доставки до суду обвинуваченого, який тримається під вартою, -12;

неприбуття обвинуваченого – 347;

хвороба обвинуваченого – 10;

неприбуття прокурора – 20;

неприбуття захисника – 121;

неприбуття свідків, потерпілих – 312.

Складність кримінального провадження, наявність багатоепізодних справ, велика кількість учасників кримінального провадження – чинники, що уповільнюють  судовий  процес.

Протягом 2019 року в провадженні суду перебувало  14 кримінальних проваджень відносно осіб, які вчинили злочин у складі  організованої злочинної групи, та 2 кримінальних провадження стосовно осіб, які вчинили злочин у складі злочинної організації.

Проведений аналіз показав, що випадки порушення  розумних строків розгляду справ мають місце, але  фактів умисного затягування суддями  цих строків   не встановлено. 

Проте навіть перевищення зазначених термінів при розгляді конкретної справи не завжди свідчить про порушення розумних строків її розгляду, особливо щодо справ: із багатьма епізодами; із кількома обвинуваченими; з великою кількістю потерпілих, свідків; тих, у яких має бути досліджено велику кількість доказів або проведено тривалу експертизу.

  Питання дотримання строків розгляду кримінальних справ  перебуває на постійному контролі голови суду та керівника апарату суду,  систематично обговорюється  на оперативних нарадах та зборах суддів.