flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Не з’явився на службу – суд призначив покарання військовослужбовцю за контрактом

09 вересня 2021, 12:20

8 вересня 2021 року Соснівський районний суд міста Черкаси визнав винним військовослужбовця контрактної служби у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 4 статті 407 Кримінального кодексу України (нез’явлення вчасно на службу без поважних причин, вчинене в умовах особливого періоду, крім воєнного стану, військовослужбовцем).

Три роки позбавлення волі з іспитовим терміном в один рік – таке покарання згідно вироку Соснівського районного суду м. Черкаси отримав військовослужбовець.

Судом було встановлено, що військовослужбовець військової частини у Луганській області у військовому званні «молодший сержант», проходячи військову службу за контрактом, після відпустки у вересні 2020 року не з’явився на службу до військової частини, а залишився за місцем свого проживання в Черкаській області та проводив час на власний розсуд, не пов’язуючи його з виконанням обов’язків військової служби та не вживаючи жодних заходів до повернення у військову частину. Лише в кінці серпня 2021 року усвідомлюючи протиправність і помилковість своїх дій, побоюючись кримінальної відповідальності за вчинений злочин, добровільно та з власної ініціативи молодший сержант прибув до Черкаської спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Центрального регіону і заявив про себе та вчинений злочин.

В судовому засіданні обвинувачений свою вину у вчиненні інкримінованого йому правопорушення визнав повністю.

Відтак, суд визнав військовослужбовця винним у вчиненні злочину передбаченого частиною 4 статті 407 Кримінального кодексу України та призначив йому покарання у вигляді 3 (трьох) років позбавлення волі. На підставі ст. 75 КК України суд звільнив обвинуваченого від відбування призначеного покарання, якщо він протягом 1 (одного) року не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього обов’язки.

 Наразі вирок не набрав чинності, він може бути оскаржений протягом 30 діб до апеляційного суду.

  

За повідомленням пресслужби суду