flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Практика в суді як впевнений крок до майбутньої професії

14 лютого 2019, 09:12

В комунікаційній стратегії Соснівського районного суду м. Черкаси одним із заходів налагодження зовнішньої комунікації визначено проходження студентами юридичних спеціальностей практики в суді. Суд на постійній основі співпрацює в цьому питанні з вищими навчальними закладами України, що готують спеціалістів в галузі права. Тому протягом року в суді проходять практику досить велика кількість студентів, які обрали професію юриста.

Протягом січня-лютого студенти Львівського національного університету імені Івана Франка та Національного Університету «Одеська юридична академія» проходили навчальну практику в Соснівському районному суді м. Черкаси.

Кожен із студентів був переданий під керівництво судді, де вони мали можливість отримувати знання, практичні навички та вміння щодо роботи в суді, специфіки роботи секретаря судового засідання та помічника судді.

Практика тривала протягом місяця. За цей час студенти-практиканти ознайомилися з «Інструкцією з діловодства у місцевих загальних судах, апеляційних судах областей, апеляційних судах міста Києва та Севастополя, апеляційному суді Автономної Республіки Крим та вищому спеціалізованому суді України з розгляду цивільних і кримінальних справ», Законом України «Про судоустрій і статус суддів України», Законом України «Про державну службу», з Положенням «Про автоматизовану систему документообігу суду» та іншими нормативними актами, які регулюють роботу суду.

Студенти відвідували судові засідання. Ознайомилися з можливостями проведення судових засідань у режимі відеоконференції, відправки учасникам процесу процесуальних документів та повісток в електронному вигляді в рамках проекту «Електронний суд» та направлення повісток у вигляді SMS-повідомлень. Крім того, ознайомились з роботою канцелярії та архіву суду.

По завершенні практики студенти поділились своїми враженнями, які склались за час перебування в Соснівському районному суді м. Черкаси. Зокрема, студенти розповіли, що кожен з них перед тим як прийти на практику поставив перед собою ціль, мету, завдання та підготував всі ті питання, відповідь на які він хотів отримати саме в суді. Головними завданнями для них було поглибити й закріпити теоретичні знання, отримані у процесі навчання, набути навичок вирішення реальних завдань, навчитися застосовувати свої знання у професійній діяльності, набути досвіду практичної роботи. Але те, чого вони навчилися, зрозуміли та усвідомили проходячи практику, перевершило їхні очікування.

Також студенти зауважили, що за період перебування в Соснівському районному суді м. Черкаси вони відчули доброзичливу атмосферу дружнього колективу. Завдяки високому професіоналізму працівників апарату суду вони краще змогли зрозуміти суть професії юриста. Також студенти наголосили, що завдяки суддям, їхній професійності, великому життєвому досвіду, вони змогли отримати відповіді на ті питання, що ставили перед собою на початку практики. Практиканти не тільки закріпили вивчене, а й освоїли багато цікавого матеріалу, який стосується юриспруденції.

За повідомленням прес-служби суду