flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Примусове видворення за межі території України, - ухвалено рішення суду

20 лютого 2019, 12:47

Примусово видворити громадянку Російської Федерації Д. за межі території України, - таке рішення ухвалив Соснівський районний суд міста Черкаси 19 лютого 2019 року за результатами розгляду адміністративної справи за позовом Соснівського районного відділу у місті Черкаси Управління Державної Міграційної служби України в Черкаській області (далі - Позивач) до громадянки Російської Федерації Д. (далі - Відповідач) про примусове видворення.

Як зазначено в рішенні суду, при проведенні загальнодержавних профілактичних заходів направлених на виявлення порушників міграційного законодавства, співробітниками Соснівського районного відділу у місті Черкаси Управління Державної Міграційної служби України в Черкаській області в грудні 2017 року в м. Черкаси було виявлено громадянку Російської Федерації Д., яка проживала на території України за недійсними документами та ухилялась від залишення території України після закінчення встановленого терміну перебування, за що на неї було складено протокол про адміністративне правопорушення та постановою УДМС в Черкаській області Державної міграційної служби України жінку притягнено до адміністративної відповідальності та накладено штраф в розмірі 510 грн., який нею сплачено.

Враховуючи те, що підстав для подальшого перебування на території України Відповідач не мала, законні засоби існування для забезпечення перебування в Україні в неї були відсутні, Позивачем прийнято рішення про примусове повернення з України Відповідача і зобов’язати покинути її територію України у термін до 04.01.2018 року.

Відповідач в порядку, передбаченому пунктом 1.7. Інструкції про примусове повернення і примусове видворення з України іноземців та осіб без громадянства, затвердженої спільним наказом Міністерства внутрішніх справ України, адміністрації Прикордонної служби України та Служби Безпеки України від 23.04.2012 року № 353/257/150 в письмовій формі зобов'язалася не пізніше 04.01.2018 року залишити територію України.

Проте, жінка свідомо не виконала рішення про примусове повернення, не залишила територію України у встановлені зазначеним вище рішенням терміни, чим порушила вимоги ст. 26 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства».

Відтак, за наведених в рішенні обставин, оскільки наявні обґрунтовані підстави вважати, що Відповідач ухилятиметься від виїзду з території України в добровільному порядку, про що свідчить порушення норм чинного законодавства України, відсутність документа на право перебування в Україні та коштів, на підставі яких вона може самостійно покинути територію України, а також відсутність у неї законних підстав перебування та проживання на території України суд дійшов висновку про те, що позов підлягає задоволенню.

Наразі рішення суду не набрало законної сили, воно може бути оскаржено в апеляційному порядку до Шостого апеляційного адміністративного суду протягом десяти днів з дня його проголошення.

Вказане рішення підлягає до негайного виконання.

Пошук судового рішення в ЄДРСР можна здійснити за номером 712/906/19.

 

Для довідки:

 

Згідно частини 3 статті 3 розділу I Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства», іноземці та особи без громадянства зобов'язані неухильно додержуватися Конституції та законів України, інших нормативно-правових актів, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей, інтереси суспільства та держави.

Відповідно до частини 1 статті 9 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства», іноземці та особи без громадянства в'їжджають в Україну за наявності визначеного цим Законом чи міжнародним договором України паспортного документа та одержаної у встановленому порядку візи, якщо інше не передбачено законодавством чи міжнародними договорам України.

Згідно частини 4 статті 4 Закону передбачено, що іноземці та особи без громадянства, які відповідно до закону прибули в Україну для працевлаштування та отримали посвідку на тимчасове проживання, вважають такими, які на законних підставах перебувають на території України на період роботи в Україні.

Згідно до пункту 14 статті 1 вищезазначеного Закону нелегальний мігрант - іноземець або особа без громадянства, які перетнули державний кордон поза пунктами пропуску або в пунктах пропуску, але з уникненням прикордонного контролю і невідкладно не звернулися із заявою про надання статусу біженця чи отримання притулку в Україні, а також іноземець або особа без громадянства, які законно прибули в Україну, але після закінчення визначеного їм терміну перебування втратили підстави для подальшого перебування та ухиляються від виїзду з України.

Відповідно до ч. 1 ст. 30 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» центральний орган виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері міграції, органи охорони державного кордону (стосовно іноземців та осіб без громадянства, які затримані ними у межах контрольованих прикордонних районів під час спроби або після незаконного перетинання державного кордону України) або органи Служби безпеки України можуть лише на підставі винесеної за їх позовом постанови адміністративного суду примусово видворити з України іноземця та особу без громадянства, якщо вони не виконали в установлений строк без поважних причин рішення про примусове повернення або якщо є обґрунтовані підстави вважати, що іноземець або особа без громадянства ухилятимуться від виконання такого рішення, крім випадків затримання іноземця або особи без громадянства за незаконне перетинання державного кордону України поза пунктами пропуску через державний кордон України та їх передачі прикордонним органам суміжної держави.

Згідно Інструкції про примусове повернення і примусове видворення з України іноземців та осіб без громадянства, затвердженої Наказом Міністерства внутрішніх справ України № 353/271/150 від 23 квітня 2012 року та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 21 травня 2012 року за № 806/21119, контроль за дотриманням іноземцями та особами без громадянства вимог законодавства здійснюють в межах своєї компетенції територіальні підрозділи Державної міграційної служби України, до повноважень яких віднесено прийняття рішень про примусове повернення і примусове видворення з України іноземців та осіб без громадянства, їх документування та здійснення заходів з безпосереднього примусового повернення та примусового видворення за межі України.

Згідно частини 2 статті 371 КАС України суд, який ухвалив рішення, за заявою учасників справи або з власної ініціативи може ухвалою в порядку письмового провадження або зазначаючи про це в постанові звернути до негайного виконання рішення суду про примусове видворення іноземця чи особи без громадянства.

 

За повідомленням прес-служби суду