flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Соснівський райсуд ухвалив вирок у справі самовільного залишення військовослужбовцем місця служби

21 лютого 2019, 15:02

20 лютого 2019 року Соснівський районний суд міста Черкаси засудив військовослужбовця, який не з’явився вчасно на службу без поважних причин тривалістю понад один місяць.

Штраф в розмірі 450 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 7650 (сім тисяч шістсот п’ятдесят) гривень – таке покарання згідно вироку Соснівського районного суду м. Черкаси отримав військовослужбовець.

Як зазначено у вироці суду, Т. будучи військовослужбовцем діючи з прямим умислом, з мотивів небажання виконувати обов’язки військової служби та з метою тимчасово ухилитися від її проходження, у порушення вимог ст. ст. 11, 16, 49, 216 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України, затвердженого Законом України №548-ХІV від 24.03.1999, та ст. ст. 1, 3, 4 Дисциплінарного статуту Збройних Сил України, затвердженого Законом України №551-XIV від 24.03.1999, після лікування, не з’явився вчасно на службу без поважних причин, тривалістю понад один місяць до військової частини та направився за місцем свого проживання.

У зазначений період військовослужбовець офіційно ніде не працював та проводив час на власний розсуд, не пов’язуючи його з виконанням обов’язків військової служби та не вживаючи жодних заходів до повернення у військову частину за наявності реальної можливості до цього.

Згодом, усвідомлюючи протиправність і помилковість своїх дій, побоюючись кримінальної відповідальності за вчинений злочин, Т.  добровільно та з власної ініціативи прибув до військової прокуратури Черкаського гарнізону і заявив про себе та вчинений злочин.

Військовослужбовець вину в пред'явленому йому обвинуваченні визнав в повному обсязі. У скоєному правопорушенні щиросердно розкаявся, зібраних доказів і фактичні обставини кримінального провадження не оспорював, так як в обвинувальному акті все зазначено і описано вірно. Просив пробачення, а також просив суворо його не карати.

Відтак, суд вважав вину підсудного у скоєнні злочину доведеною та кваліфікував його дії за ч.3 ст.407 Кримінального кодексу України, за ознаками нез’явлення вчасно на службу без поважних причин тривалістю понад один місяць, вчинене особою зазначеною в частині другій статті 407 КК України, тобто військовослужбовцем (крім строкової служби).

Обираючи вид та міру покарання суд, керуючись ст.65 КК України, врахував ступень тяжкості вчиненого злочину, особу винного та обставини, що пом’якшують та обтяжують покарання.

Також, суд прийняв до уваги те, що скоєний злочин, відповідно до ст.12 КК України, відноситься до категорії злочинів середньої тяжкості.

Підсудний позитивно характеризується за місцем проживання, раніше не судимий, приймав участь в антитерористичній операції на сході України.

Суд, за наявності обставин, що пом’якшують покарання та істотно знижують ступінь тяжкості вчиненого злочину, з урахуванням особи підсудного, прийшов до висновку про можливість на підставі ч.1 ст.69 КК України, перейти до іншого, більш м’якого виду основного покарання - штрафу. На думку суду, саме такий вид покарання буде необхідним та достатнім для виправлення і перевиховання підсудного.

Відтак, суд визнав Т. винним у вчиненні злочину передбаченого ч.3 ст.407 КК України та призначив йому покарання з застосуванням ч.1 ст.69 КК України у вигляді штрафу в розмірі 450 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 7650 (сім тисяч шістсот п’ятдесят) гривень, який підлягає стягненню у дохід держави.

Наразі вирок не набрав чинності, він може бути оскаржений з підстав, передбачених ст.394 КПК України протягом 30 діб до апеляційного суду Черкаської області.

Пошук судового рішення в ЄДРСР можна здійснити за номером 712/924/19.

 

За повідомленням прес-служби суду