flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Соснівський суд захистив трудові права та стягнув заборгованість по заробітній платі

25 лютого 2019, 09:39

Соснівський районний суд міста Черкаси розглянув та задоволив позов про стягнення заборгованості по заробітній платі, стягнення компенсації втрати частини заробітної плати та стягнення моральної шкоди.

В рішенні суду вказано, що позивач обґрунтовував свої позовні вимоги тим, що працював на посаді водія. Починаючи з вересня 2017 по жовтень 2018 йому не виплачувалась заробітна плата в повному обсязі, заборгованість склала 58 146,74 грн., що підтверджується довідкою про заборгованість. При звільненні з працівником не провели розрахунку та не виплатили вказаної заборгованості по заробітній платі  з 01.09.2017 по 31.10.2018, а отже, він має право на компенсацію втрати частини грошових доходів у зв’язку з порушенням термінів їх виплати.

Працівник зазначав, що дії відповідача щодо невиплати заробітної плати поставили його у скрутне матеріальне становище, унеможливили забезпечення нормального існування його та членів його сім’ї, що мало наслідком виникнення тяжкого психологічного стану, що також зумовило необхідність після повного робочого дня влаштовувати пошуки додаткового джерела доходу для забезпечення свого існування, що завдало позивачу моральної шкоди.

Суд, дослідивши матеріали справи, встановив факти та відповідні їм правовідносини, що регулюються трудовим законодавством.

Суд погодився з розрахунком позивача щодо компенсації втрати частини заробітної плати у зв’язку з порушенням строків її виплати у розмірі 2404,56 грн., який проведений відповідно до Закону України «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв'язку з порушенням строків їх виплати».

Відповідачем не заперечувалась заборгованість по заробітній платі перед позивачем в сумі 58 146,74 грн. та факт затримки у виплаті заробітної плати за період вересень 2017 – жовтень 2018 року. Також даний факт підтверджений виданою відповідачем довідкою.

Також, судом встановлено, що порушенням трудових прав, внаслідок не здійснення виплати належної заробітної плати, позивачу було завдано моральної шкоди, спричиненої негативними переживаннями та емоціями, оскільки позивач був змушений вживати додаткових дій для відновлення порушених трудових прав, звертатись до суду для отримання заборгованості по зарплаті, також внаслідок невчасної виплати зарплати позивач був позбавлений можливості зароблені кошти спрямувати на потреби сім'ї, тому суд, з урахуванням принципів доцільності та справедливості, вважав за необхідне задоволити позовні вимоги про відшкодування моральної шкоди.

Відтак, суд вирішив стягнути з роботодавця на користь колишнього працівника заборгованість по заробітній платі в розмірі 58146,74 грн., компенсацію втрати частини заробітної плати у зв’язку з порушенням строків її виплати у розмірі 2404,56 грн., моральну шкоду в розмірі 3000 грн. та судовий збір 704,80 грн., а всього стягнути 64 256,10 грн. з утриманням податків та обов’язкових платежів, передбачених законодавством України.

Наразі рішення суду ще не набрало законної сили, воно набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано, або за результатом розгляду справи судом апеляційної інстанції.

Пошук судового рішення в ЄДРСР можна здійснити за номером 712/14911/18

 

Для довідки:

 

Статтею 115 КЗпП України передбачено, що заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів - представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Статтею 47 КЗпП України передбачено, що власник або уповноважений ним орган зобов’язаний в день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок.

Згідно статті 116 КЗпП України, - при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.

Відповідно до ст.1 Закону України «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв'язку з порушенням строків їх виплати» підприємства, установи і організації всіх форм власності та господарювання здійснюють компенсацію громадянам втрати частини доходів у випадку порушення встановлених строків їх виплати, у тому числі з вини власника або уповноваженого ним органу (особи).

Згідно з ст.2 вказаного Закону сума компенсації обчислюється шляхом множення суми нарахованого, але не виплаченого громадянину доходу за відповідний місяць (після утримання податків і обов'язкових платежів) на індекс інфляції в період невиплати доходу (інфляція місяця, за який виплачується доход, до уваги не береться).

Відповідно до ст.237-1 КзпП України відшкодування власником або уповноваженим ним органом моральної шкоди працівнику провадиться у разі, якщо порушення його законних прав призвели до моральних страждань, втрати нормальних життєвих зв’язків і вимагають від нього додаткових зусиль для організації свого життя.

 

 

За повідомленням прес-служби суду