flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Як проголосувати вдома, змінити місце голосування та протидіяти порушенням під час голосування

04 березня 2019, 11:58

Під час виборчого процесу у виборців виникає безліч питань щодо порядку реалізації свого права голосу. Серед них і актуальні питання: як проголосувати вдома, змінити місце голосування та як протидіяти порушенням під час виборчого процесу?

 

Хто може голосувати вдома?

 

Кожен, хто не здатний самостійно пересуватися, має право проголосувати не на виборчій дільниці, а за місцем перебування.

Про це у списку виборців повинна бути помітка навпроти прізвища особи «НСП» - не здатний самостійно пересуватися.

 

Як дізнатися, що в списку виборців є відмітка «НСП»?

 

Виборець або його родичі можуть звернутися до дільничної виборчої комісії за місцем голосування та ознайомитися зі списком виборців.

Важливо! У запрошенні на вибори має бути  вказано: «У зв’язку з наявністю у списку виборців стосовно Вас відмітки про постійну нездатність пересуватися самостійно повідомляємо, що Вам буде надана можливість проголосувати за місцем перебування».

 

Якщо у списку виборців відсутня помітка «НСП»?

 

В такому випадку необхідно звернутись до дільничної виборчої комісії із власноруч написаною заявою з проханням забезпечити голосування за місцем перебування. Заяву можна подати особисто, поштою або через інших осіб.

У заяві необхідно вказати бажану адресу голосування.

До заяви обов’язково потрібно додати медичну довідку про стан здоров’я.

За результатами розгляду заяви дільнична виборча комісія своїм рішенням може надати можливість проголосувати за місцем перебування.

Зверніть увагу! Члени дільничної виборчої комісії зобов’язані перевірити факт тимчасової нездатності виборця самостійно пересуватися.

 

Як відбувається голосування вдома?

 

У день голосування, тобто 31 березня 2019 року, додому до виборця прибудуть члени дільничного виборчкому з бюлетенями та опечатаною або опломбованою виборчою скринькою.

Для забезпечення прозорості голосування виборці, які голосуватимуть за місцем перебування, мають допустити у відповідне приміщення членів виборчої комісії, офіційних спостерігачів, кандидатів чи їх довірених осіб, інших осіб, які мають право бути присутніми під час голосування на дільниці.

Важливо! Голосувати (ставити відмітку в бюлетені) необхідно таким чином, щоб забезпечити таємницю голосування. Бюлетень після голосування слід опустити у виборчу скриньку.

Зверніть увагу! Якщо виборця включили до списку осіб, які голосуватимуть вдома, він не зможе проголосувати на виборчій дільниці.

 

Як змінити місце голосування?

 

До 25 березня 2019 року необхідно звернутись до органу ведення Реєстру виборців або за місцезнаходженням виборчої дільниці, де буде зручно проголосувати чи за місцем реєстрації.

 

Які документи потрібні?

 

Паспорт у формі книжечки або ID картки (до ID картки додається Витяг з Єдиного державного демографічного реєстру щодо реєстрації місця проживання).

Посвідчення військовослужбовця/ військовий квиток (для військовослужбовців).

Документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування:

- довідка з місця навчання або роботи;

- посвідчення про відрядження;

- проїзні документи;

- договір оренди житла тощо.

Зверніть увагу! Виборці, адреса реєстрації яких знаходиться на території ОРДЛО та АРК, можуть не подавати документи, які підтверджують необхідність зміни місця голосування.

 

Як дізнатися про зміну місця голосування?

 

Заява про зміну місця голосування розглядається органом ведення Реєстру невідкладно, але не пізніше ніж за п’ять днів до голосування.

Після погодження заяви виборцю видається посвідчення про тимчасову зміну місця голосування.

Обов’язково необхідно перевірити себе у списках виборців на новій дільниці. Це можливо зробити он-лайн в особистому кабінеті виборця на веб-сайті Державного реєстру виборців https://www.drv.gov.ua або в приміщенні виборчої дільниці, яку визначено місцем голосування у посвідченні.

 

Як протидіяти порушенням під час голосування?

 

Якщо Ви помітили порушення під час голосування, наприклад, пошкодження виборчих скриньок, передача бюлетеня сторонній особі, вкидання більш ніж одного бюлетеня до виборчої скриньки тощо зверніться до голови відповідної виборчої комісії, офіційних спостерігачів чи працівників поліції.

 

Корисні посилання для виборців:

 

Інформація про вибори Президента України

http://www.cvk.gov.ua/vp_2019/

 

Державний реєстр виборців

https://www.drv.gov.ua

 

Зразок заяви про тимчасову зміну місця голосування:

http://bit.do/zrazok

 

Адреси та графік роботи органів ведення Реєстру виборців:

http://bit.do/contactRV

 

За повідомленням прес-служби суду