flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рішенням Соснівського районного суду встановлено факт смерті чоловіка на тимчасово окупованій території

13 березня 2019, 17:09

За результатом розгляду заяви в порядку окремого провадження Соснівським районним судом міста Черкаси 12 березня 2019 року ухвалено рішення про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території.

Відповідно до рішення суду, заявник звернуся до суду з заявою про встановлення факту смерті, посилаючись на те, що документом, що підтверджує факт смерті його покійного батька є Свідоцтво про смерть ДНР, видане в місті Горлівка Донецької області, яке увійшло до переліку населених пунктів, на території яких здійснювалася антитерористична операція.

Заявник є внутрішньо переміщеною особою та взятий на облік у встановленому чинним законодавством порядку.

Отримати належне Свідоцтво про смерть у відділі РАЦС заявник не може, так як факт смерті відбувся на тимчасово окупованій території України, на якій неможливо отримати медичний документ, що може бути прийнятий відділом РАЦС для здійснення реєстрації смерті відповідно до ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», у зв’язку з чим просив встановити факт смерті його батька.

В судовому засіданні було встановлено, що заявник звернувся до Черкаського міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану з заявою про видачу свідоцтва про смерть, але йому надана письмова відмова у проведенні державної реєстрації смерті його батька.

Таким чином, документи, видані на тимчасово окупованій території м. Горлівка не дають підстав у встановленому законом порядку здійснити реєстрацію смерті особи, що створює перешкоди для заявника в отриманні свідоцтва про смерть його батька.

У ході розгляду справи з’ясовано, що реєстрація смерті батька заявника в органах реєстрації актів цивільного стану на території України не проводилась, але існують переконливі докази його смерті, є підстави в судовому порядку встановити факт смерті громадянина М., який помер в березні 2018 року у м. Горлівка. Встановлення даного факту не порушує прав та інтересів третіх осіб та не пов'язано з подальшим вирішенням спору про право, у зв'язку з чим вимоги заявника щодо встановлення факту смерті підлягають задоволенню.

Відтак, суд вирішив встановити факт смерті громадянина України уродженця м. Горлівка Донецької області, яка настала в березні 2018 року в м. Горлівка Донецької області.

Зазначимо, що рішення суду ще не набрало чинності, воно може бути оскаржено в апеляційному порядку до Черкаського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Проте, рішення в частині встановлення факту смерті підлягає до негайного виконання.

Рішення суду відправлено до Єдиного Державного Реєстру Судових Рішень (справа № 712/3125/19).

 

За повідомленням прес-служби суду