flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Соснівський суд допоміг матері здійснити державну реєстрацію народження доньки, встановивши факт народження останньої на тимчасово окупованій території

18 березня 2019, 11:00

Громадяни України, що проживають на тимчасово окупованих територіях України часто відчувають на собі тягар з оформлення важливих документів. Зокрема, проблеми виникають і при здійсненні державної реєстрації народження дитини, оскільки документи, які видають на окупованих територіях, не мають юридичної сили та не визнаються на території України.

Статтею 317 Цивільного процесуального кодексу України визначено, що заява про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана батьками, родичами, їхніми представниками або іншими законними представниками дитини до будь-якого суду за межами такої території України незалежно від місця проживання заявника.

 Справи про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, розглядаються невідкладно з моменту надходження відповідної заяви до суду.

Днями Соснівський районний суд міста Черкаси невідкладно розглянув цивільну справу та ухвалив рішення про встановлення факту народження дитини на тимчасово окупованій території України.

Жінка звернулась до суду із заявою, в якій вказала на те, що в листопаді 2018 року, перебуваючи на тимчасово окупованій території у м. Луганськ, Луганської області, народила дитину, дівчинку.

У зв’язку з тим, що дитина народилась на території непідконтрольній українській владі, заявниця вимушена звернутись до суду з цією заявою, для отримання можливості здійснення державної реєстрації народження своєї доньки.

Оскільки реєстрація народження дитини в органах реєстрації актів цивільного стану на території України не проводилась, тому наявні підстави в судовому порядку встановити факт народження доньки у громадянки України Є., місцем народження якої є м. Луганськ.

За результатом розгляду справи суд встановив факт, що заявниця народила дитину 24 листопада 2018 року у м. Луганськ, Луганської області.

Ухвалене судом рішення у справах про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, підлягає негайному виконанню.

Рішення у справах про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути оскаржено в загальному порядку, тобто протягом тридцяти днів з моменту проголошення.

Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

За повідомленням прес-служби суду