flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Примусити суддів виконувати закони України неможливо!»: змонтоване відео, яке спотворює дійсність та викривлює факти

12 липня 2019, 12:41

09 липня 2019 року в соціальній мережі Facebook представниками Громадської організації «Громадський спротив свавіллю влади м. Черкаси» було поширене відео під назвою «Примусити суддів виконувати закони України неможливо!».

Вказане відео складається з уривків кадрів, в яких відображені події, що відбувалися в Соснівському районному суді міста Черкаси 3 липня 2019 року, певні, вирвані з контексту, фрази судді Соснівського районного суду м. Черкаси Світлани Токової та виконуючої обов’язків голови суду Ірини Мельник.

Уривки кадрів змонтовані таким чином, що створюють хибне враження, викривлюють факти, спотворюють дійсність, не відображають суть справи, не вказують які порушення якого закону вчинила суддя, підмінюють суть пояснення виконуючої обов’язків голови суду,  та своєю красномовною назвою нав’язують суб’єктивну думку авторів відео про те, що «Примусити суддів виконувати закони України неможливо!».

Прес-служба Соснівського районного суду вважає за необхідне довести до громадськості інформацію, яка повно, всебічно та об’єктивно відобразить суть справи та яка яскраво демонструє те, що порушення норм чинного законодавства вчинили саме учасник процесу та його «група підтримки» діями, що створили тиск на головуючого у справі суддю та  втручання у здійснення суддею правосуддя.

У провадженні судді Соснівського районного суду міста Черкаси Світлани Токової перебувала справа про стягнення коштів, в якій названий на відео адвокат Михайло Новіков був позивачем, та на користь якого було ухвалене заочне рішення про стягнення коштів.

В травні 2019 року відповідач у вказаній справі подав заяву про перегляд вказаного заочного рішення, в зв’язку з чим на початку червня головуючим суддею були відкликані виконавчі листи про стягнення коштів з відділу Державної виконавчої служби.

Незадоволений такими діями позивач Михайло Новіков, з’явився у призначене судове засідання 3 липня 2019 року разом із «вільними слухачами» та почав в судовому засіданні вести себе агресивно, погрожувати судді, вимагати щоб вона негайно видала відкликані раніше виконавчі листи у рішенні, яке є предметом розгляду і відносно якого вирішується питання про перегляд.

Головуючий по справі пояснила, що видати виконавчі листи неможливо, адже вирішується питання про перегляд даного рішення, а отже відсутні будь-які законні підстави для його виконання.

Проте, звісно такі кадри до відео не потрапили, бо мабуть його автори не врахували того факту, що в судовому засіданні здійснюється аудіо фіксація за допомогою технічних засобів, та все що відбувалось зафіксовано.

Того ж дня, 3 липня 2019 року, суддя Світлана Токова постановила ухвалу, якою заяву про перегляд заочного рішення задоволила, заочне рішення скасувала та призначила справу до судового розгляду.

Крім того, 3 липня 2019 року, суддя Світлана Токова звернулась до Вищої ради правосуддя з повідомленням про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя, в якому виклала всі обставини ситуації, що склалася під час судового засідання.

Що ж стосується уривків відео з виконуючою обов’язків голови суду, варто зазначити, що всі вони обірвані на початку речення, немає жодної цілої фрази, і це не дивно. Адже виконуюча обов’язків голови суду пояснювала позивачу та представникам громадської організації норми Закону України «Про судоустрій і статус суддів», якими визначено, що суддя у своїй діяльності щодо здійснення правосуддя є незалежним від будь-якого незаконного впливу, тиску або втручання. Втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя забороняється і має наслідком відповідальність, установлену законом. А тому, Ірина Мельник наголосила, що неможливо впливати на суддю та примушувати вчиняти чи не вчиняти ті чи інші дії і вона, як виконуюча обов’язків голови суду, не має ніяких законних підстав вимагати від судді вчиняти будь-які дії у процесі розгляду справи.

Крім того, на відео озвучена фраза, що суддя Токова С.Є. порушує закон, проте представники громадськості не вказують в чому ж саме полягає порушення та якого закону. Мабуть це пов’язано з тим, що таке порушення суддею не вчинялося.

Тож, Соснівський районний суд міста Черкаси закликає представників громадськості не поширювати інформацію, яка не відповідає дійсності, спотворює та викривлює факти, створює тиск на суддю, дискредитує Соснівський районний суд міста Черкаси та судову владу України загалом.

Крім того, враховуючи що представник громадськості та дійова особа на відео є активним учасником виборчого процесу, Соснівський районний суд міста Черкаси закликає не використовувати для підвищення своїх рейтингів,  як кандидата у народні депутати України, вказане змонтоване відео та не вчиняти дії які є неприпустимими, протиправними, та такими що створюють тиск на суддю, що є прямим втручанням у здійснення правосуддя.

Посилання на відео: https://www.facebook.com/2308647692721315/posts/2308666149386136/

Посилання на повідомлення судді Соснівського районного суду м. Черкаси Токової С.Є.  про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя:

http://www.vru.gov.ua/content/file/3302-0-6-19_.pdf

За повідомленням прес-служби суду