flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До іноземця, який перебував у міжнародному розшуку, застосовано екстрадиційний арешт

11 листопада 2019, 12:19

8 листопада 2019 року слідчий суддя Соснівського районного суду міста Черкаси застосував до затриманого 43-річного громадянина Азербайджанської Республіки, уродженця м. Баку, екстрадиційний арешт до вирішення питання про його видачу (екстрадицію) та його фактичної передачі компетентним органам Азербайджанської Республіки, але не більше 12 (дванадцяти) місяців, тобто строку встановленого частиною десятою статті 584 Кримінального процесуального кодексу України.

Як зазначено в ухвалі, заступник керівника Черкаської місцевої прокуратури звернувся до суду з клопотанням про застосування тимчасового арешту відносно громадянина Азербайджанської Республіки. Вказане клопотання мотивував тим, що співробітниками Черкаського відділу поліції затримано громадянина Азербайджанської Республіки, який зареєстрований в м. Золотоноша Черкаської області, фактично проживає в Києві та розшукується правоохоронними органами Азербайджанської Республіки, за вчинення злочинів, передбачених статтями 177.3.1, 177.3.2, 271.2.1, 271.2.2, 271.3 Кримінального кодексу Азербайджанської Республіки. У відповідності до матеріалів компетентних органів Азербайджанської Республіки, вказаний чоловік у змові з групою людей та зловживаючи службовими повноваженнями, порушив правила конфіденційності та безпеки використання комп'ютерних систем, незаконно отримав доступ до баз даних комп’ютерів з метою отримання даних, що зберігаються всередині, нелегально отримував інформацію про банківські картки (Visa, MasterCard та ін.), що належать іноземним громадянам, незаконно, використовував ці картки для операцій з онлайн-продажів або інтернет-магазинів, і, як наслідок, завдав серйозної шкоди власникам цих карток, таємно викрадаючи грошові кошти з їх банківських карток. Також встановлено, що стосовно вказаної особи ухвалою Апеляційного суду міста Баку Азербайджанської Республіки обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту. Про його затримання поінформовано посольство Азербайджанської Республіки в Україні та повідомлено ініціатора розшуку.

Сам затриманий пояснив, що він є громадянином Азербайджанської Республіки, до органів міграційної служби України з питань набуття громадянства України та статусу біженця, а також особи, яка потребує додаткового чи тимчасового захисту, не звертався. До України прибув у липні 2017 року і проживав в м. Золотоноша Черкаської області та в м. Києві. Має посвідку на тимчасове проживання в Україні. Про те, що його розшукують компетентні органи Азербайджанської Республіки дізнався від працівників поліції.

Також чоловік в судовому засіданні надав заяву, яка була написана ним власноруч в присутності адвоката, про згоду на його видачу (екстрадицію) до Республіки Азербайджан.

Інкриміновані іноземцю правопорушення за законодавством України кваліфікуються за частиною п’ятою  статті 185 (крадіжка, вчинена в особливо великих розмірах або організованою групою) та частиною третьою  статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки) і є екстрадиційними, оскільки передбачають покарання у вигляді позбавлення волі на строк не менше 1 року і термін давності по ним не закінчився.

Правовідносини між Україною та Азербайджанською Республікою щодо екстрадиції (видачі) осіб регулюються Європейською конвенцією про видачу правопорушників 1957 року та Конвенцією про правову допомогу та правовідносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах 1993 року, які є чинними для обох держав.

Також, Кримінальний процесуальний кодекс України передбачає, що у разі якщо затримана особа надала згоду на її видачу (екстрадицію) або надала згоду на її видачу (екстрадицію) і відмовилася від застосування спеціального правила щодо меж кримінальної відповідальності, суд вирішує питання про затвердження згоди особи на видачу (екстрадицію) та застосування екстрадиційного арешту або про відмову у затвердженні згоди особи на її видачу (екстрадицію) і застосування тимчасового арешту. Екстрадиційний арешт застосовується до вирішення питання про видачу особи (екстрадицію) та її фактичної передачі, але не може тривати більше дванадцяти місяців.

В судовому засіданні затриманому було роз'яснено право надати згоду на видачу (екстрадицію) для застосування процедури видачі (екстрадиції) у спрощеному порядку, а також право на відмову від застосування спеціального правила щодо меж кримінальної відповідальності у разі надання згоди на його видачу (екстрадицію), ним була власноруч написана заява про згоду на видачу (екстрадицію), слідчим суддею перевірена добровільність надання ним згоди на його видачу (екстрадицію) й усвідомлення ним правових наслідків такої згоди.

Відтак, слідчий суддя постановив ухвалу, якою затвердив згоду затриманого громадянина Азербайджанської Республіки на його видачу (екстрадицію) для застосування процедури видачі (екстрадиції) у спрощеному порядку до Азербайджанської Республіки для притягнення до кримінальної відповідальності за вчинення злочинів, передбачених статтями 177.3.1, 177.3.2, 271.2.1, 271.2.2, 271.3 Кримінального кодексу Азербайджанської Республіки та застосував до затриманого екстрадиційний арешт до вирішення питання про його видачу (екстрадицію) та його фактичної передачі компетентним органам Азербайджанської Республіки.

Вказана ухвала оскарженню не підлягає.

За повідомленням прес-служби суду