flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд стягнув в порядку регресу відшкодування на користь страхової з винуватця ДТП

13 грудня 2019, 11:24

Стягнути з відповідача на користь Страхової компанії «Арсенал Страхування» страхове відшкодування в порядку регресу в розмірі 8 902 гривні, - таке рішення ухвалив Соснівський районний суду міста Черкаси 11 грудня 2019 року за результатами розгляду цивільної справи за позовом Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «Арсенал Страхування» до 60-річного місцевого жителя про стягнення заборгованості.

Як зазначено в рішенні суду, Страхова компанія «Арсенал страхування» звернулись до суду з позовом, посилаючись на те, що в грудні 2015 року між ними та відповідачем було укладено договір обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, згідно якого страхова компанія взяла на себе зобов’язання відшкодувати шкоду, заподіяну третім особам внаслідок дорожньо-транспортної пригоди внаслідок експлуатації транспортного засобу відповідача.

У вересні 2016 року сталася дорожньо-транспортна пригода за участю автомобіля відповідача під його керуванням та іншого транспортного засобу. Згідно постанови Соснівського районного суду м. Черкаси, вказана дорожньо-транспортна пригода сталася внаслідок порушення Правил дорожнього руху України відповідачем, який під час ДТП перебував у стані алкогольного сп’яніння.

До ПрАТ «СК «Арсенал Страхування» з заявою про настання страхового випадку звернувся власник іншого автомобіля, що постраждав від ДТП. Згідно наданого ним Звіту вартість матеріального збитку завданого власнику названого автомобіля, в результаті його пошкодження в ДТП, склав 12 902 гривні. Страховою компанією із власником автомобіля була погоджена виплата в розмірі 9 902 гривні. В січні 2016 року відповідно до умов договору страхування, за погодженням із потерпілою особою, ПрАТ «СК «Арсенал Страхування» було здійснено виплату страхового відшкодування, з урахуванням франшизи 1 000 гривень, у сумі 8 902 гривень.

В лютому 2017 року страховою компанією відповідачу було направлено претензію з вимогою сплатити страхове відшкодування, але відповідач не відшкодував шкоду в добровільному порядку. 

Цивільним кодексом України передбачено, що особа, яка відшкодувала шкоду, завдану іншою особою, має право зворотної вимоги (регресу) до винної особи у розмірі виплаченого відшкодування, якщо інший розмір не встановлений законом.

Відповідно до Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», у разі настання страхового випадку страховик у межах страхових сум, зазначених у страховому полісі, відшкодовує у встановленому цим Законом порядку оцінену шкоду, заподіяну внаслідок дорожньо-транспортної пригоди життю, здоров'ю, майну третьої особи.

Отже, виплативши потерпілій стороні на основі договору добровільного страхування страхове відшкодування, до страхової компанії перейшло, право вимоги до винної особи – відповідача.

Таким чином, суд дійшов висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими на законі та такими, що підлягають до задоволення, та вважав за необхідне стягнути з відповідача на користь страхової компанії завдану шкоду в порядку регресу в розмірі 8 902 гривні та судовий збір в сумі 1 921 гривня, а всього 10 823 гривні.

Наразі рішення суду не набрало законної сили , воно може бути оскаржене протягом 30 днів з моменту проголошення.

Пошук рішення в ЄДРСР можна здійснити за номером 712/10683/19.

За повідомленням прес-служби суду