flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Дзвін», «UkrainianNews» та «CK News» порушили журналістські стандарти в статті про декларації черкаських суддів,- висновок Незалежної медійної ради

31 березня 2020, 17:36

Незалежна медійна рада дійшла висновку, що регіональні онлайн-ресурси «Дзвін», «Ukrainian News» та «CK News» у статті про декларації черкаських суддів порушили принципи, визначені статтями Кодексу етики українського журналіста та вимогу закону «Про інформацію» щодо повноти і достовірності інформації.

9 грудня 2019 року судді Соснівського районного суду міста Черкаси звернулись до Незалежної медійної ради щодо непрофесійних дій журналістів інтернет-видань «Дзвін» ,«UkrainianNews» та  «CK News», де 27 листопада 2019 року була розміщена стаття Ігоря Сичова «Нерухомість в «ЛНР», ящики з грошима, квартири-палаци та «королівські» маєтки – трохи з декларацій черкаських суддів».

Розглянувши справу щодо можливих порушень журналістських стандартів у зазначеній статті, Незалежна медійна рада у висновку від 30.03.2020 року вказала, що оцінки в матеріалі щодо суддів виглядають сумнівно, оскільки базуються на незбалансованому й неповному матеріалі, в якому також відсутні коментарі самих суддів щодо наведеної автором інформації.

Незалежна медійна рада наголосила, що такі поверхові розслідування створюють значний ризик як незалежній журналістиці, адже підривають до неї довіру, а сам жанр журналістських розслідувань опускає до рівня жовтої преси й таблоїдів. Разом із тим підрив довіри до медіа є загрозою свободі слова й демократії, адже у випадках значного суспільного інтересу й важливості голос медіа буде заплямований.

Таким чином, Незалежна медійна рада зазначила, що у названій статті, порушено принципи повноти інформації (стаття 6), неприпустимості розповсюдження інформації, що містить упередження та необґрунтовані звинувачення (стаття 9) та збалансованість щодо об’єктів журналістської критики (стаття 10) Кодексу етики українського журналіста та принцип повноти і достовірності інформації (стаття 2) Закону України «Про інформацію».

З повним текстом Висновку Незалежної медійної ради можна ознайомитись за посиланням https://mediarada.org.ua/case/cherkaski-suddi/

За повідомленням прес-служби суду

Довідково:

Незалежна медійна рада є постійним громадським моніторинговим та консультативним органом, який розглядає спірні ситуації щодо недотримання медійного законодавства, міжнародних стандартів висвітлення інформації у медіа, порушень норм журналістської етики, а також надає рекомендації органам влади та іншим зацікавленим особам задля вдосконалення ними регулювання у медійній сфері.

Незалежна медійна рада була заснована п’ятьма провідними медійними громадськими організаціями («Центр демократії та верховенства права», «Інститут Масової Інформації», «Інтерньюз-Україна», «Детектор Медіа» та «Фундація «Суспільність») і складається із 15 членів. Голова Незалежної медійної ради – Тарас Шевченко, секретарі – Олена Голуб і Павло Моісеєв.