flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

6 років позбавлення волі - покарання за шахрайство та незаконне заволодіння документами

08 квітня 2020, 16:30

Соснівський районний суд міста Черкаси визнав винною місцеву жительку у вчинені шахрайства (злочин, передбачений частиною третьою статті 190 Кримінального кодексу України) та незаконного заволодіння важливим особистим документом та паспортом (злочин, передбачений частино третьою статті 357 Кримінального кодексу України). За вчинення вказаних кримінальних правопорушень винуватиці призначено покарання у вигляді 6 років позбавлення волі.

У вироці суду вказано, що обвинувачена у період часу з 2013 року по 2014 рік, пообіцяла потерпілим сприяти у придбанні житла через участь у торгах з продажу квартири та зловживаючи їх довірою, яка обумовлювалась дружніми зв’язками з ними, заволоділа грошовими коштами останніх на загальну суму 332 916 гривень 00 копійок. Отримавши грошові кошти, винуватиця розпорядилась ними на свій розсуд, чим завдала потерпілим майнової шкоди на зазначену суму.

Крім того, на початку квітня 2014 року під приводом надання допомоги із придбання житла для потерпілих, участі у торгах (аукціонах),  просила у потерпілого паспорт громадянина України на ім’я останнього, повідомивши завідомо неправдиві відомості про те, що їй вищезазначений паспорт потрібен на вказані цілі та потреби. Потерпілий, повіривши на слово, добровільно передав обвинуваченій свій паспорт громадянина України, яким вона заволоділа  та на його законні вимоги не повернула.

Крім того, в кінці квітня 2016 року обвинувачена  заволоділа чужою трудовою книжкою, увійшовши в довіру до знайомої жінки, через дружні стосунки з останньою, під приводом надання роботи та подальшого працевлаштування. Потерпіла, будучи введеною в оману, добровільно передала обвинуваченій свою трудову книжку, якою остання незаконно заволоділа та  незаконно утримувала до моменту вилучення вказаного документу  під час обшук її помешкання.

Дії обвинуваченої суд кваліфікував, як заволодіння чужим майном шляхом обману та зловживання довірою (шахрайство), вчинене в великих розмірах (частина третя  стаття 190 КК України) та як незаконне заволодіння будь-яким способом іншим важливим особистим документом та незаконне заволодіння будь-яким способом паспортом (частина третя статті 357 КК України).

За вказані дії суд призначив жінці покарання, шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим, у вигляді 6 (шести) років позбавлення волі.

Вирок не набрав законної сили, він може бути оскаржений протягом 30 діб до апеляційного суду.

За повідомленням прес-служби суду