flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Соснівський суд стягнув на користь робітника заборгованість по заробітній платі понад 65 тисяч гривень

28 квітня 2020, 15:08

24 квітня 2020 року Соснівський районний суд міста Черкаси розглянув та задоволив позов про стягнення заборгованості по виплаті заробітної плати та компенсації за час затримки розрахунку.

В рішенні суду вказано, що місцева жителька звернулась до суду з позовом до колишнього роботодавця. Свої позовні вимоги жінка обґрунтовувала тим, що у вересні 2019 року вона звільнилась за власним бажанням. На день звільнення відповідач допустив заборгованість по виплаті її заробітної плати в розмірі: 35999,79 грн.. Станом на день подання позовної заяви заборгованість по виплаті заробітної плати та всіх належних їй сум відповідачем не здійснена. Крім суми заборгованості по заробітній платі в розмірі 35999,79 грн., позивачка просила стягнути середній заробіток за весь час затримки по виплаті заробітної плати в  розмірі 29891,26 грн.

Суд дійшов висновку, що обов'язок роботодавця щодо виплати середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні настає за умови невиплати з його вини належних звільненому працівникові сум у строки, зазначені в статті 116 КЗпП України, при цьому визначальними є такі юридично значимі обставини, як невиплата належних працівникові сум при звільненні та факт проведення з ним остаточного розрахунку.

За своєю суттю середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні є компенсаційною виплатою за порушення права на оплату праці, яка нараховується в розмірі середнього заробітку.

Відтак, суд дійшов висновку, що позовні вимоги колишньої робітниці підлягають задоволенню у повному обсязі та вирішив стягнути з роботодавця на користь позивача нараховану, але не виплачену заробітну плату при звільненні в розмірі 35999,79 грн., середній заробіток за весь час затримки по виплаті заробітної плати з наступним відрахуванням (утриманням) при виплаті податків, обов’язкових платежів та зборів, передбачених законодавством України в розмірі 29891,26 грн., а всього 65891 (шістдесят п’ять тисяч вісімсот дев’яносто одна) грн. 05 коп.

Наразі рішення суду ще не набрало законної сили, воно набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано, або за результатом розгляду справи судом апеляційної інстанції.

За повідомленням прес-служби суду