flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про особливості розгляду справ щодо порушення правил карантину журналісти дізнавалися в Соснівському суді міста Черкаси

28 квітня 2020, 17:05

28 квітня 2020 року суддя-спікер Соснівського районного суду міста Черкаси Ярослав Пересунько надав вичерпні відповіді журналістам Суспільне Черкаси щодо розгляду судом справ про порушення карантинних правил.

«На сьогоднішній день до Соснівського районного суду міста Черкаси надійшло 11 справ щодо порушення карантинних правил, відповідальність за які передбачена статтею 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення. З вказаних 11 справ  розглянуто 5 справ, в 4 з яких закрито провадження у зв’язку з відсутністю в діях осіб, на яких складено протокол, складу адміністративного правопорушення, на 1 особу накладено адміністягнення у вигляді штрафу в розмірі 17 тисяч гривень, проте вказана постанова не набрала чинності і на даний час оскаржена до апеляційного суду »,  - повідомив суддя-спікер.

Також, Ярослав Пересунько розповів представникам місцевого ЗМІ, що найчастіше протоколи про адміністративні правопорушення щодо порушення встановлених Постановою Уряду карантинних обмежень,  були складені стосовно осіб, які здійснювали торгівлю продуктами харчування біля ринків, саджанцями дерев, насіннєвим матеріалом, але правоохоронні органи які складають адміністративні протоколи не звертають увагу на те, що фізичні особи, які здійснюють продаж таких товарів не є суб’єктами відповідальності за статтею 44-3 КУпАП, адже адміністративна відповідальність у таких випадках встановлена тільки для суб’єктів господарювання.

Крім того, суддя-спікер наголосив на недоліках, які  допускають працівники поліції під час складання вказаних протоколів щодо порушення правил карантину, зокрема, не вказуються прізвища, імена та по батькові свідків, які були присутні під час складання протоколу, не зовсім  чітко зазначаються, яке саме правопорушення інкримінують особі, в протоколах вказуються розмиті формулювання тощо.

Не оминули увагою і порядок та строки розгляду вказаної категорії справ та певні особливості, на які суд звертає увагу під час розгляду справ щодо порушення карантину.

За повідомленням прес-служби суду