flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд визнав протиправними дії державного виконавця щодо накладення арешту на зарплатний картковий рахунок боржника

23 червня 2020, 14:32

«Ваша честь, більше місяця моя заробітна плата заблокована і я не маю за що купити продукти харчування та ліки!» – 22 червня 2020 року з такими словами зі сльозами на очах до суду звернулась громадянка С. під час розгляду її скарги на дії державної виконавчої служби.

Судом було встановлено, що з серпня 2019 року заявниця є боржником у виконавчому провадженні і з 23 січня 2020 року постановою державного виконавця звернуто стягнення на її офіційні доходи у розмірі 20 % до виплати боргу.

Постановою державного виконавця від 15 травня 2020 року накладено арешт на грошові кошти, що містяться на відкритих рахунках боржника, у зв’язку з чим заблоковано заробітну плату на картковому рахунку в одному з банків.

За змістом пункту 2 статті 48 Закону України «Про виконавче провадження» забороняється накладення арешту на кошти, що перебувають на поточних рахунках із спеціальним режимом використання.

Суд з’ясував, що заблокований картковий рахунок є рахунком із спеціальним режимом використання, на який надходить заробітна плата боржниці.

Оскільки державний виконавець не вжив необхідних заходів для перевірки цієї обставини, що призвело до порушення конституційного права особи на отримання заробітної плати, то суд зобов’язав його скасувати арешт, накладений на грошові кошти гр. С. у виді заробітної плати, що надходять на її картковий рахунок.

Із повним текстом ухвали суду у справі № 712/5452/20, що набрала законної сили, через деякий час можна буде ознайомитись у Єдиному реєстрі судових рішень.

 

За повідомленням прес-служби суду