flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВАЖЛИВА ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ СТОРІН ТА ІНШИХ УЧАСНИКІВ СУДОВИХ СПРАВ

17 липня 2020, 15:02
Сьогодні, 17 липня 2020 року, набув чинності Закон України № 731-IX від 18 червня 2020 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо перебігу процесуальних строків під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)».
Цим законом передбачено, що процесуальні строки, які були продовжені у зв’язку зі встановленням карантину (відповідно Закону України № 540-IX від 30 березня 2020 року) спливають через 20 днів.
Протягом цього 20-денного строку учасники справи та особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов’язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цими кодексами), мають право на продовження процесуальних строків з підстав, встановлених цим Законом.
Також цим Законом вносяться зміни до процесуальних кодексів (ГПК, ЦПК, КАС) та встановлюється, що під час дії карантину суд за заявою учасників справи поновлює процесуальні строки, встановлені нормами процесуальних кодексів, якщо визнає причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, впровадженими у зв’язку з карантином.
Таким чином, із 7 серпня 2020 року набирають законної сили, зокрема, рішення судів першої інстанції у цивільних та адміністративних справах, якщо такі були прийняті судом під час загальнодержавного карантину і строк на апеляційне оскарження яких сплив.
Що це означає для учасників цивільних та адміністративних справ?
А це означає, що з 7 серпня 2020 року ви зможете отримати копію рішення суду про розірвання шлюбу, стягнення аліментів та інших заборгованостей, скасування постанов про притягнення до адміністративної відповідальності чи інших рішень суду, ухвалених під час загальнодержавного карантину, строк на оскарження яких сплив станом на 7 серпня 2020 року - з відміткою про набрання ними законної сили, а також виконавчі листи за такими рішеннями!
Про організацію роботи канцелярій Соснівського районного суду м.Черкаси у період із 7 серпня 2020 року буде повідомлено додатково.