flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Продавала» неіснуючий товар: суд притягнув до відповідальності інтернет-шахрайку

04 червня 2021, 12:00

Нині шахрайство в Інтернеті набуває все більших масштабів. Так, 1 червня 2021 року Соснівський районний суд міста Черкаси визнав винною у вчиненні кримінального правопорушення 24-річну місцеву жительку, яка ошукала людей майже на 10 тисяч гривень, «продаючи» неіснуючий товар в Інтернеті. Ошуканими виявились громадяни з території всієї України.

Із матеріалів справи вбачається, що в березні 2020 року обвинувачена зареєструвалася у соціальних мережах Facebook та Instagram під вигаданим нікнеймом. На своїх сторінках жінка розміщувала завідомо неправдиві оголошення про продаж жіночих, чоловічих та дитячих речей. За товар шахрайка вимагала повну передплату, однак його не відправляла, а отримані грошові кошти використовувала на власні потреби.

При призначенні виду та міри покарання суд врахував особу обвинуваченої, яка  раніше не судима, має на утриманні двох малолітніх дітей, а також, щире каяття обвинуваченої та визнання вини в повному обсязі.

Суд визнав винною жінку у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1, 2 статті 190 Кримінального кодексу України та призначив покарання у вигляді штрафу в розмірі п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 850 гривень, та до двох років позбавлення волі, звільнивши на підставі ст. 75 КК України від відбування призначеного покарання за ч. 2 ст. 190 КК України, якщо вона протягом двох років не вчинить нового злочину і виконає покладені на неї  обов`язки.

Також, жінка відшкодує матеріальну шкоду близько десяти тисяч гривень дев’ятьом потерпілим, яких вона ошукала за період з березня 2020 року по лютий 2021 року.

Вирок не набрав законної сили та може бути оскаржений в апеляційному порядку протягом 30 днів.

 

За повідомленням пресслужби суду