flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Вищої ради юстиції висловив свої побажання щодо створення незалежної судової влади.

06 листопада 2015, 09:51

 4 листопада 2015 року в м. Києві відбулась щомісячна зустріч представників програм міжнародної технічної допомоги, які працюють у сфері правосуддя в Україні. Ініціатором заходу є Проект USAID «Справедливе правосуддя». Під час зустрічі Голова ВРЮ І.Бенедисюк виступив із доповіддю на тему: «Результати діяльності ВРЮ, плани і пріоритети на майбутнє».

І.Бенедисюк зазначив, що з 9 червня 2015 року – початку роботи Вищої ради юстиції у новосформованому складі – ВРЮ внесла до Верховної Ради України подання про звільнення 388 суддів з посад за загальними обставинами. На розгляді парламенту знаходиться також 11 подань про звільнення суддів, засуджених за скоєння злочинів. Наразі Верховна Рада України звільнила лише 127 суддів, з них – жодного суддю-порушника. Голова ВРЮ ще раз наголосив на важливості внесення змін до Конституції України у частині правосуддя, відповідно до яких «політичний орган не буде обирати чи звільняти суддів» та будуть внесені інші важливі зміни в організацію судової влади України.

Голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк  висловив занепокоєння зволіканням Верховної Ради України у питанні розгляду подань Вищої ради юстиції стосовно звільнення з посад суддів за загальними та за особливих обставин. Голова ВРЮ також зазначив, що судова влада поки не відчуває належної підтримки  інших гілок влади у зміцненні її незалежного статусу.

«Моя мрія – щоб усі гілки влади об'єдналися навколо ідеї створення незалежної судової влади, – сказав Голова ВРЮ, – у нас зараз є унікальний шанс її створити».

 І.Бенедисюк також наголосив, що запропоновані проектом Конституційної Комісії зміни до Основного Закону в частині правосуддя стосовно ролі і місця Вищої ради юстиції у системі судової влади є «великим кроком в напрямку зміцнення незалежності судової влади».