flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Питання ефективної комунікації судів стає дедалі актуальнішим

03 березня 2016, 11:45

Питання ефективної комунікації судів стає дедалі актуальнішим

З 29 лютого по 02 березня 2016 року в місті Києві в рамках проекту «До взаємної довіри через ефективну комунікацію судів та громадськості» за підтримки Проекту агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя»  відбувся тренінг «Інформаційний супровід резонансних судових справ», в якому взяла участь представник, на якого покладені обов’язки зв’язків з громадськістю Соснівського районного суду м. Черкаси, Інна Попова.

Найактуальнішим питанням, якому було приділено найбільше уваги, стало питання ефективної реалізації комунікаційної стратегії суду.

Під час тренінгу керівник апарату Одеського окружного адміністративного суду Ольга Пасічник поділилась досвідом організації роботи суду з місцевими ЗМІ. Особливо корисною інформацією, яка стане в нагоді в майбутньому всім прес-секретарям місцевих судів, є практика налагодження комунікації та її застосування шляхом використання офіційного веб-сайту суду, вчасного розміщення потрібної та актуальної інформації на ньому, постійного її оновлення.

Також з учасниками тренінгу поділилась досвідом начальник відділу взаємодії зі ЗМІ секретаріату Вищої ради юстиції Оксана Лисенко, яка надала корисні та дієві поради, які дії прес-секретарю суду необхідно вчиняти першочергово для того, щоб ефективна комунікація спрацювала на користь суду та формувала позитивний імідж судової влади в Україні загалом.

Крім того, юрист інституту медіа права Галина Чижик, розповіла прес-секретарям місцевих судів Черкаської області про міжнародні стандарти комунікації судів та ЗМІ, як налагодити діалог з медіа та висвітлювати резонансні процеси, та надала практичні рекомендації щодо організації розгляду резонансних справ у суді. Також, було висвітлено питання комунікаційної стратегії суду та нових медіа як ефективних інструментів комунікації.

Представник Прес-центру судової влади України Наталія Оленченко звернула увагу учасників тренінгу на питання співпраці прес-секретаря суду з Прес-центром судової влади та ЗМІ. Зокрема, наголосила на тому, що  відповідно до Положення «Про Прес-центр судової влади» (на правах відділу) одним з основних завдань Прес-центру є координація діяльності прес-служб і прес-секретарів судів, інших осіб, відповідальних за взаємодію зі засобами масової інформації та громадськістю, надання їм організаційної та методичної допомоги. Також, зосередила увагу на тому, що безумовному використанню в роботі прес-секретарів підлягають: «Концепція інформаційно-комунікаційної стратегії Ради суддів України» та «Стратегія розвитку судової системи в Україні на 2015-2020 роки.»

Завершальним етапом тренінгу став виступ представника Сумської обласної телерадіокомпанії журналіста Олени Адаменко, яка поділилась досвідом місцевих ЗМІ у висвітлені проведення судових засідань, роботи суду на прикладі Сумської області.

Здобуті під час тренінгу знання є дуже корисними та стануть в нагоді всім працівникам апаратів районних судів Черкаської області, на яких покладені обов’язки зв’язків з громадськістю, адже саме через ефективну комунікацію, потужну інформаційну роботу з громадськістю через ЗМІ та нові медіа, суди мають змогу інформувати суспільство про свою діяльність, робити її прозорою та відкритою, а найголовніше відновлювати довіру людей до судової влади.

Інформаційний супровід справ, до яких підвищений інтерес з боку громадськості, є невід’ємною складовою механізму створення ефективної комунікації судів, результатом роботи якого є досягнення мети – формування позитивного іміджу суду та судової системи.