flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Соснівський суд захистив право голосу 37 виборців

01 квітня 2019, 16:23

Якщо громадянин не був включений до списку виборців для голосування на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року, він міг реалізувати своє право голосу шляхом подання позовної заяви до суду за місцем знаходження дільничної виборчої комісії про зобов’язання останньої включити його до списку виборців.

Статтею 20 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що місцевим загальним судам як адміністративним судам підсудні адміністративні справи, пов’язані з виборчим процесом чи процесом референдуму, зокрема, уточнення списку виборців.

У відповідності до ч. ч. 3,4 ст. 274 КАС України позовну заяву про уточнення списку виборців може бути подано не пізніш як за два дні до дня голосування, тобто не пізніше 28 березня 2019 року.

Суддями та працівниками апарату Соснівського районного суду м. Черкаси  максимально забезпечувалась можливість виборцям захистити право голосу, зокрема, був встановлений графік чергування для забезпечення невідкладного вирішення позовних заяв у неробочий час.

Так, на розгляд до Соснівського райсуду надійшло 38 позовних заяв про уточнення списків виборців, 37 з яких задоволено та зобов’язано включити позивачів до списків виборців та 1 позов залишено без розгляду за заявою адвоката позивача.

В більшості випадків позивачі не мали зареєстрованого місця проживання, що й стало причиною відмови включити їх до списку виборців.

Проте суд захистив право голосу громадян та забезпечив їм можливість стати учасниками виборчого процесу, ухваливши рішення, якими позовні вимоги задоволено та зобов’язано включити позивачів до списку виборців.

За повідомленням прес-служби суду