flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Розбещення неповнолітньої: справу призначено до судового розгляду у закритому судовому засіданні

05 квітня 2019, 12:34

4 квітня 2019 року в Соснівському районному суді м. Черкаси відбулося підготовче судове засідання у справі за обвинуваченням Віталія Сташевського у вчиненні розбою та розбещення неповнолітньої (кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 187, ч. 2 ст. 156 Кримінального кодексу України).

Суд ухвалив розглядати вказане кримінальне провадження  у закритому судовому засіданні із забезпеченням під час судового розгляду повного фіксування за допомогою звукозаписувального технічного засобу, впродовж усього судового провадження.

Далі у закритому підготовчому судовому засіданні прокурор заявив клопотання про продовження строків запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою обвинуваченому.

Представник потерпілої просив повернути обвинувальний акт прокурору, обґрунтовуючи клопотання тим, що органом досудового розслідування не вірно встановлена правова кваліфікація кримінального правопорушення та невірно сформульовано обвинувачення.

Суд дійшов висновку, що клопотання захисника про повернення обвинувального акту не підлягає до задоволення, оскільки питання правильності кваліфікації вирішується виключно під час судового розгляду на підставі дослідження та оцінки усіх доказів у їх сукупності, тобто допиту обвинуваченого, потерпілої, свідка, вивчення письмових доказів, що не відноситься до завдань підготовчого судового засідання, а тому є неприпустимим на даній стадії судового розгляду.

Відтак, суд ухвалив зазначене кримінальне провадження призначити до судового розгляду у закритому судовому засіданні на 15год. 00 хв. 24 квітня 2019 року та продовжити обвинуваченому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до  02.06.2019, включно.

Довідково: досудовим розслідуванням було встановлено, що в кінці жовтня 2018 року близько 14 години 24 хвилини обвинувачений на перехресті вулиць Михайла Грушевського – Благовісної в місті Черкаси схопив потерпілу, яка сиділа на лаві, погрожуючи їй при цьому фізичною розправою, силоміць, тримаючи за руку, потягнув в напрямку бульвару Шевченка в місті Черкаси. Після того як малолітня потерпіла перестала чинити опір, обвинувачений вихопив із рук останньої та поклав в кишеню своєї куртки її мобільний телефон.

Далі обвинувачений під час руху по вулиці Михайла Грушевського в місті Черкаси проводив із дівчинкою цинічні розмови на розпусні, сексуальні теми, розповідав відверті, натуралістичні сексуальні історії, демонстрував порнографічні відеоматеріали на екрані власного мобільного телефону. Крім цього, силоміць змушував дівчину смоктати пальці його рук та цілував її у губи, акцентуючи увагу на тому, що він буде вступати із останньою у тривалі статеві стосунки природнім і неприроднім способом, неодмінно буде її ґвалтувати та згодом продасть для подальшої сексуальної експлуатації.

Проходячи біля імпровізованого футбольного поля по вулиці Гагаріна в місті Черкаси, малолітня скориставшись нагодою, вирвалась від зловмисника та звернулась за допомогою до сторонньої особи, обвинувачений реально усвідомлюючи високу ймовірність викриття його злочинної діяльності та перспективу притягнення до кримінальної відповідальності, з місця вчинення злочину втік.

За повідомленням прес-служби суду