flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За спробу вчинення крадіжки речей в торгівельному центрі до неповнолітньої застосовано примусові заходи виховного характеру

22 квітня 2019, 12:11

19 квітня 2019 року Соснівський районний суд міста Черкаси задоволив клопотання прокурора Черкаської місцевої прокуратури та застосував до 13-річної винуватиці примусові заходи виховного характеру у вигляді застереження за вчинення суспільно небезпечного діяння, передбаченого ч. 2 ст.15, ч. 1 ст. 185 КК України (замах на крадіжку).

В клопотанні прокурор вказував, що дівчина, яка не досягнула віку кримінальної відповідальності, в липні 2018 року перебуваючи в роздягальні магазину «Бершка», що знаходиться в приміщенні ТРЦ «Любава» в м. Черкаси намагалася таємно викрасти чуже майно, яке належить ТОВ «Бершка», а саме: дві пари жіночих шортів вартістю 279,00 грн. кожні, два топи жіночі вартістю 399,00 грн. кожен, а всього на загальну суму 1356,00 грн. Вказані речі дівчина поклала у рюкзак, який був при ній та намагалася покинути приміщення магазину. Однак, внаслідок спрацювання антикрадіжної сигналізації, під час виходу за межі торгівельного залу зловмисниця була зупинена охоронцем магазину.

Дівчина у судовому засіданні пояснила, що повністю визнає свою причетність до вчинення суспільно небезпечного діяння та щиро розкаюється.

Наразі ухвала суду не набрала законної сили, вона може бути оскаржена до апеляційного суду Черкаської області протягом 30 діб.

Довідково: Відповідно до ч. 2 ст. 97 КК України примусові заходи виховного характеру суд застосовує до особи, яка до досягнення віку, з якого може наставати кримінальна відповідальність, вчинила суспільно небезпечне діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого Кримінальним кодексом України.

Частиною 1 ст. 498 КПК України передбачено, що внаслідок вчинення особою після досягнення одинадцятирічного віку до досягнення віку, з якого може наставати кримінальна відповідальність, суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність, здійснюється кримінальне провадження щодо застосування примусових заходів виховного характеру, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

За повідомленням прес-служби суду