flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Не зважаючи на критичне навантаження, судді продовжують належно виконувати свої обов’язки», - суддя-спікер гість студії ТРК ВІККА

24 квітня 2019, 11:09

23 квітня 2019 року суддя-спікер Соснівського районного суду м. Черкаси Ярослав Пересунько був запрошений як гість студії до телеканалу «Вікка» з метою обговорення важливої та досить актуальної теми: рівень навантаження суддів Соснівського районного суду м. Черкаси.

Ведуча програми "ВІККА-НОВИНИ" Олена Шаповал поцікавилась у судді-спікера Соснівського суду яка реальна ситуація із навантаженням у роботі суддів, чи впливає такий рівень навантаження на якість розгляду справ, причинами, що зумовлюють такий  рівень навантаження та ситуацією щодо кадрового укомплектування суду.

«Хотів би відмітити, що  Соснівський районний суд м. Черкас здійснює свою діяльність на території Соснівського району м. Черкас, чисельність мешканців якого становить орієнтовно 150 000 – 170 000 осіб. До штату Соснівського районного суду м. Черкаси  входить 19 посад суддів, з яких фактично правосуддя здійснює 13 суддів, тобто 6 посад суддів є вакантними, 5 з яких має спеціалізацію з розгляду кримінальних справи, а 8 – з розгляду цивільних справ. У зв’язку з тим, що в одного судді закінчився п’ятирічний строк повноважень  на даний час він правосуддя не здійснює. Таким чином, укомплектованість штату суддів становить 65 % від потреби, що не може не впливати на судове навантаження», - повідомив суддя-спікер.

Також, Ярослав Пересунько зауважив, що статистичні дані говорять про те, що навантаження роботи суддів щороку має тенденцію до постійного збільшення. Зокрема, у 2017 році суддями Соснівського районного суду м. Черкас було розглянуто 18 188 справ та матеріалів, а в 2018 році - 19120 справ та матеріалів, тобто один суддя у 2018 році розглянув всередньому 1 353 справ та матеріалів.

Щодо впливу рівня навантаження на суддів на якість розгляду справи, суддя-спікер відмітив, що дійсно значне навантаження не може не впливати на строки розгляду справи, проте судді не зважаючи на завантаженість, зумовлену в першу чергу кадровим голодом, докладають всіх зусиль, щоб розглянути справи у межах строків встановлених нормами чинного законодавства. Для цього судді працюють понаднормово, після закінчення робочого часу, також відписують рішення і в домашніх умовах, при цьому судді вивчають судову практику, слідкують за змінами в законодавстві, вдосконалюють свої знання.

Обговорюючи причину неукомплектованості суду, Ярослав Володимирович зауважив, що надзвичайне навантаження на суддів Соснівського районного суду м. Черкас  зумовлене, в першу чергу, кадровим голодом, який спіткав всі суди України. Явище кадрового голоду в судовій системі пов’язано із сукупністю причин. Зокрема, з вересня 2016 року до судів України не було призначено вперше жодного судді, тоді як за цей час значна кількість суддів, які могли б здійснювати правосуддя, пішли у відставку, частину було звільнено за власним бажанням, інших – у зв’язку з притягненням до дисциплінарної відповідальності за вчинення тих чи інших порушень. Саме неукомплектованість судів є основною причиною шаленого навантаження на кожного працюючого суддю, в тому числі й Соснівського районного суду м. Черкас.

Також, суддя-спікер Соснівського суду розповів, що неукомплектованість штатів районних судів Черкаської області призводить до передачі апеляційним судом Черкаської області до Соснівського районного суду м. Черкас складних кримінальних справ, які підлягають розгляду колегією із трьох суддів. Зокрема, за 2018 рік до Соснівського районного суду м. Черкаси на розгляд надійшла 21 кримінальна справа з інших районних судів Черкаської області, 15 з яких підлягають розгляду колегіально і 2 колегіально за участі присяжних.

«Проте не зважаючи на таке навантаження, судді нашого суду намагаються дотримуватись розумних строків розгляду справ, слідкувати за змінами в законодавстві та судовій практиці, вдосконалювати свої знання», - наголосив Ярослав Пересунько.

 

За повідомленням прес-служби суду