flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Працівника поліції, який підозрюється у вчиненні хуліганства, відсторонено від посади

24 травня 2019, 09:54

23 травня 2019 року слідчий суддя Соснівського районного суду м. Черкаси Ярослав Пересунько постановив ухвалу, якою відсторонив від посади інспектора сектору реагування патрульної поліції № 2 Чорнобаївського відділення поліції Золотоніського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області.

Працівник патрульної поліції, який має спеціальне звання старшого лейтенанта поліції, підозрюється у вчиненні злочину, що передбачений ч. 2 ст. 296 КК України – хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю, вчинене групою осіб.

Слідством було встановлено, що підозрюваний на початку червня 2018 року близько 3-ї години ночі перебував біля  кафе-магазину „Перехрестя” в с. Лящівка Чорнобаївського району Черкаської області  разом з двома спільниками. Під час конфлікту з потерпілим, на ґрунті раптово виниклих неприязних відносин, патрульний підійшов до потерпілого та почав наносити йому численні удари кулаками в область обличчя. Потерпілий, вирвавшись з рук зловмисника, відійшов в бік, проте підозрюваний наздогнав його та продовжив наносити удари.

У той же час спільники поліцейського Ш. та Д., які перебували з ним поруч, також почали наносити удари потерпілому, від яких останній втратив рівновагу та впав. Проте, скориставшись ситуацією, Д. сів на спину поваленому на землю чоловіку та, не даючи останньому піднятися, продовжив наносити удари кулаками та ногою потерпілому по обличчю, чим спричинив останньому тілесне ушкодження у вигляді перелому нижньої щелепи. Після отриманих тілесних ушкоджень потерпілий піднявся з землі, але Ш., продовжуючи свої злочинні хуліганські дії, за попередньою змовою з патрульним та Д., в стрибку наніс чоловіку удар правою ногою в груди, від чого останній знову впав.

На думку прокурора, подальше перебування підозрюваного на посаді в правоохоронному органі може негативно впливати на хід досудового розслідування та судового розгляду.

Підозрюваний працівник поліції у судовому засіданні заперечував проти задоволення клопотання. Додатково пояснив, що відсторонення його від посади є недоречним, оскільки за час досудового розслідування жодних перешкод слідчим він не створював, на потерпілого чи свідків не впливав.

«При вирішенні клопотання про відсторонення від посади співробітника правоохоронного органу слідчий суддя зауважує, що кожен співробітник такого органу своєю бездоганною поведінкою як в робочий, так і в позаробочий час має підвищувати авторитет правоохоронної системи, оскільки навіть в позаробочий час він сприймається як представник правоохоронного органу, в якому працює», - зазначив в ухвалі слідчий суддя.

Крім того, в судовому засіданні слідчим суддею було встановлено, що незаконними засобами підозрюваний впливав на свідка та потерпілого, з метою залякати їх та перешкодити кримінальному провадженню.

Як зазначено в ухвалі, такі обставини, на думку слідчого судді, є підставою для відсторонення підозрюваного від посади на строк до 23 червня 2019 року включно, з метою запобігання можливого подальшого протиправного впливу цього підозрюваного на потерпілого та свідків.

Інакше в очах безстороннього спостерігача може скластись враження вседозволеності працівника правоохоронного органу, який під час досудового розслідування кримінального провадження щодо себе застосовував протиправні заходи тиску на свідка та потерпілого.

Вказана ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню та може бути оскаржена до апеляційного суду Черкаської області протягом п’яти днів з дня її проголошення, шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

За повідомленням прес-служби суду