flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Соснівському суді відбулась робоча зустріч за участю представників міжнародної місії ENEMO

03 липня 2019, 12:18

3 липня 2019 року в Соснівському районному суді м. Черкаси пройшла робоча зустріч представників Європейської мережі організацій зі спостереження за виборами (ENEMO) Місії зі спостереження за виборами в Україні 2019 з представником прес-служби суду.

Довгострокові спостерігачі за виборами представники ENEMO  - Павел Левінау та Зібар Хусейнова, завітали до суду з метою обговорення актуальних питань виборчого процесу та розгляду місцевими судами категорії справ, що стосуються захисту реалізації права голосу.

Зокрема, міжнародних спостерігачів цікавило питання які саме труднощі виникають у виборців, суть позовних заяв з якими звертаються виборці, порядок та строки розгляду такої категорії справ, а також справи про адміністративні правопорушення під час виборчого процесу.

Крім того, спостерігачів цікавили заходи, які проводяться судом щодо інформування виборців з приводу актуальних питань виборчого процесу.

Вичерпні відповіді на всі питання представникам міжнародної місії ENEMO надала прес-секретар Соснівського суду Інна Попова. «Нормами Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що особи, які не включені до списку виборців, мають можливість захистити своє право голосу, звернувшись із відповідною позовною заявою до суду, не пізніше ніж за два дні до проведення голосування. Наразі до суду не надходили позовні заяви про включення до списків виборців для участі в голосуванні у виборах, що відбудуться 21 липня 2019 року.», - повідомила прес-секретар.

Крім того, представник прес-служби суду розповіла довгостроковим спостерігачам за виборами, що судом вживаються заходи щодо інформування громадян з приводу актуальних питань виборчого процесу. На офіційному веб-сайті суду розміщується інформація, що містить основні положення, які закріплені нормами законодавства, котрі слід знати та застосовувати в процесі реалізації свого виборчого права. Зокрема, реалізація права голосу на виборах громадянами, які проживають або перебувають у період підготовки та проведення виборів  за межами України, захист виборчих прав, як проголосувати вдома, змінити місце голосування, протидіяти порушенням під час голосування тощо.

Також Інна Попова повідомила представникам міжнародної місії про те, що суд вживає всіх заходів для максимального забезпечення можливості громадянам захистити свої виборчі права,зокрема, розроблюються бланки позовних заяв, встановлюються графіки чергування суддів та працівників апарату суду для забезпечення невідкладного та своєчасного розгляду позовних заяв.

На завершення зустрічі представники Європейської мережі організацій зі спостереження за виборами (ENEMO) подякували прес-секретарю суду за цікаві вичерпні відповіді, корисну інформацію та висловили побажання про проведення наступних зустрічей, а також про участь у судовому засіданні при розгляді справи про уточнення списків виборців.

Довідково: Міжнародна місія ENEMO зі спостереження за виборами в Україні здійснює моніторинг якості виборчого процесу та його відповідність національному законодавству та міжнародним стандартам.

За повідомленням прес-служби суду