flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Соснівський суд захистив матір від сина-кривдника, заборонивши йому перебувати в місці їх спільного проживання

02 серпня 2019, 13:05

1 серпня 2019 року Соснівський районний суд міста Черкаси ухвалив рішення у справі за заявою жінки, яким видано обмежувальний припис стосовно її 31-річного сина у вигляді обмеження, а саме заборони перебувати останньому в місці спільного проживання з матір’ю, строком на шість місяців.

Як зазначено в рішенні, 67-річна жителька м. Черкаси звернулась до суду із заявою, в якій просила видати обмежувальний припис відносно її сина, який протягом дев’яти років знущається над нею та її хворою донькою. Жінка вказувала, що вона є власницею житла, де вони всі разом проживають, її син ніде не працює, натомість постійно вимагає у неї гроші, а якщо вона відмовиться їх дати, то чоловік починає поводити себе агресивно, неадекватно, ображає її та сестру, б’є, принижує, чинить психологічний тиск, а крім того ще вимагає аби вона продала належну їй нерухомість та всі кошти віддала йому. Чоловік має у власності будинок в селі у Черкаській області, який йому придбала мати, сподіваючись, що він переїде жити окремо.

З приводу неправомірної поведінки сина мати неодноразово зверталася в різні інстанції, щоб якось вплинути на нього та припинити його агресивну, неадекватну поведінку, але реальної допомоги не отримала.

Жінка вказувала, що поки поліція розбирається щодня продовжуються знущання над нею та її донькою з боку сина. Він зрозумівши безкарність своїх дій став ще більш агресивним, психологічний тиск який він здійснює щодо неї та сестри став вкрай нестерпним.

Суд відразу призначив справу до розгляду. Кривдник у судове засідання не з’явився.

Як наголошує Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» домашнє насильство - діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

Особа, яка постраждала від домашнього насильства - особа, яка зазнала домашнього насильства у будь-якій формі. Кривдник - особа, яка вчинила домашнє насильство у будь-якій формі.

Обмежувальний припис стосовно кривдника - встановлений у судовому порядку захід тимчасового обмеження прав чи покладення обов`язків на особу, яка вчинила домашнє насильство, спрямований на забезпечення безпеки постраждалої особи.

За наданих заявником доказів, показів свідків в судовому засіданні доводи заяви знайшли своє підтвердження, а тому суд вважав, що видача обмежувального припису виключить наявність ризиків повторного вчинення домашнього насильства, надасть можливість родині емоційно заспокоїтися та вирішити питання спільного проживання остаточно.

Відтак, суд задоволив вимоги заявника, видав обмежувальний припис та заборонив перебувати кривднику в місці спільного проживання з матір’ю протягом шести місяців.

Вказане рішення суду підлягає до негайного виконання, а його оскарження не зупиняє виконання.

За повідомленням прес-служби суду