flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд скасував арешт майна, який перешкоджав особі реалізувати своє спадкове право

22 жовтня 2019, 15:27

Скасувати арешт з всього майна, що належить спадкодавцю, накладений на підставі постанови про арешт майна боржника  - таке рішення17 жовтня 2019 року ухвалив Соснівський районний суд міста Черкаси, розглянувши позовну заяву спадкоємця до Центрального відділу ДВС м. Черкаси про зняття арешту з майна.

В рішенні суду вказано, що жінка звернулася з позовом до відділу Державної виконавчої служби про зняття арешту з майна, посилаючись на те, що вона є спадкоємицею покійного батька. З метою оформлення свідоцтва про право на спадщину, їй було повідомлено, що все належне її батькові майно, в тому числі нерухоме, перебуває в арешті, що накладений на підставі постанови про арешт майна боржника Центрального відділу ДВС міста Черкаси.

Відповідно до відомостей з Автоматизованої системи виконавчого провадження, виконавче провадження, за яким боржником був батько позивача, на даний час закрито. При зверненні до Центрального відділу ДВС м. Черкаси із заявою про зняття арешту, спадкоємиці було надано відповідь, якою відмовлено в знятті арешту на тій підставі, що вона не є стороною виконавчого провадження та не наділена правами представника сторони виконавчого провадження, та рекомендовано звернутися до суду задля вирішення питання щодо зняття арешту.

Оскільки, спадкуванням є перехід прав та обов’язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців), до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті, а правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб, а крім того право власності є непорушним та ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні, зважаючи на те, що вказаний арешт перешкоджає позивачу в повному обсязі реалізувати свої права щодо оформлення спадкового майна, суд за таких обставин дійшов висновку, що позовні вимоги є цілком обґрунтованими.

Відтак, судом ухвалено рішення яким арешт всього майна, що належить спадкодавцю, скасовано.

Рішення набере чинності через тридцять днів з моменту його проголошення.

Пошук вказаного рішення в ЄДРСР можна здійснити за номером: 712/10833/19.

 

За повідомленням прес-служби суду