flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Соснівський суд доєднався до заходів інформування суспільства щодо протидії домашньому насильству

06 грудня 2019, 11:16

Щорічно в Україні з 25 листопада по 10 грудня проводиться Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства», яка з 1991 року підтримується міжнародною спільнотою. В цей період проводиться низка інформаційно-просвітницьких заходів, акцій та флешмобів, з метою привернути увагу до існування вказаної проблеми та надання максимально актуальної корисної та необхідної інформації суспільству щодо засобів, за допомогою яких насильству потрібно протидіяти.

Соснівський районний суд міста Черкаси доєднався до названої акції, відгукнувшись на пропозицію журналістів місцевого телеканалу «ВІККА» записати відео коментар для сюжету, присвяченому темі вчинення домашнього насильства, та таким чином проінформувати суспільство про способи та засоби протидії вчинення домашнього насильства та притягнення кривдників до відповідальності.

6 грудня 2019 року суддя-спікер Соснівського районного суду міста Черкаси Ярослав Пересунько надав вичерпні відповіді представникам місцевого ЗМІ, що стосуються законного визначення домашнього насильства, видів відповідальності за вчинення насильства в сім’ї  та статистичні дані щодо кількості розгляду вказаної категорії справ Соснівським судом.

«Із січня 2018 року умисне й систематичне вчинення домашнього насильства є злочином, за що особу може бути притягнуто до кримінальної відповідальності за ст.126-1 КК України із призначенням покарання у виді громадських робіт на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин, або арешту на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до п’яти років, або позбавлення волі на строк до двох років. Крім того, працівники поліції, отримали змогу застосовувати на практиці терміновий заборонний припис щодо кривдника на строк до 10 діб, а суди - обмежувальний припис на строк від 1 до 6 місяців» , - повідомив суддя-спікер.

Також, представник прес-служби суду розповів журналістам, що обмежувальним приписом суду може бути встановлена на строк до 6 місяців заборона перебувати в місці спільного проживання (перебування) з постраждалою особою; усунення перешкод у користуванні майном, що є об’єктом права спільної сумісної власності або особистою приватною власністю постраждалої особи; обмеження спілкування з постраждалою дитиною; заборона наближатися на визначену відстань до місця проживання (перебування), навчання, роботи, інших місць частого відвідування постраждалою особою; заборона особисто і через третіх осіб розшукувати постраждалу особу, якщо вона за власним бажанням перебуває у місці, невідомому кривднику, переслідувати її та в будь-який спосіб спілкуватися з нею; заборона вести листування, телефонні переговори з постраждалою особою або контактувати з нею через інші засоби зв’язку особисто і через третіх осіб.

Крім того, Ярослав Пересунько зауважив, що  поліцейські мають змогу визначитись із терміновим заборонним приписом безпосередньо після прибуття на виклик у зв’язку із заявою про домашнє насильство, то для застосування обмежувального припису судом – потерпілій від домашнього насильства особі необхідно звернутись із письмовою заявою до суду в порядку цивільного судочинства.

Не залишив суддя-спікер поза увагою і статистичні дані суду, які говорять про те, що у 2018 році до Соснівського районного суду м. Черкаси надійшло 118 протоколів про адміністративне правопорушення за статтею 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за результатами розгляду яких до 104 осіб було застосовано адміністративні стягнення різного виду. Станом на 3 грудня 2019 року до суду вже надійшло 116 таких протоколів, за результатами розгляду яких 94 особи притягнуто до адміністративної відповідальності.

Щодо кримінальних справ, то за період 2018-2019 роки до суду не передано жодного обвинувального акта за ст. 126-1 КК України і, відповідно, за цей період суддями не винесено жодного вироку.

Очевидно, це можна пов’язати в першу чергу з тим, що домашнє насильство тісно межує із такими злочинами, як заподіяння тілесних ушкоджень різного ступеню тяжкості, нанесення побоїв чи мордувань та хуліганство, обвинувальні акти щодо яких надходять до суду та розглядаються у судових засіданнях.

Якщо ж говорити про застосування судом обмежувальних приписів до осіб, які вчиняють домашнє насильство, то цим механізмом у 2018 році черкащани скористались лише двічі, а у 2019 році судом розглянуто вже 4 таких справи.

За повідомленням прес-служби суду