flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд встановив факт родинних відносин, які жінка не могла підтвердити через розбіжності у написанні прізвища

16 січня 2020, 14:42

15 січня 2020 року Соснівський районний суд м. Черкаси встановив факт родинних відносин як чоловіка та дружини між заявницею та її покійним чоловіком.

В рішенні суду вказано, що жінка звернулася до суду з заявою про встановлення факту родинних відносин між нею та її покійним чоловіком, який помер в липні 2019 року, як чоловіка та дружини на підставі свідоцтва про шлюб від 04.06.1968 року.

Свої вимоги заявниця обґрунтовувала тим, що вона та її покійний чоловік є чоловіком та дружиною. У свідоцтві про одруження та інших документах інформація про них записана на російській мові, а прізвища вказані як «Мироненко». В подальшому при переоформленні паспортів радянського зразка на паспорти громадянина України, які видані українською мовою, прізвище чоловіка записано як «Мироненко», а її дані записано як «Міроненко». Після смерті чоловіка вона звернулася до Пенсійного фонду України за місцем проживання з приводу оформлення пенсії по втраті годувальника, та їй пояснили, що через розбіжності прізвища чоловіка, зазначеного у свідоцтві про смерть як «Мироненко» та її прізвища у паспорті «Міроненко» вона не може підтвердити, що була дружиною померлого, а тому не має можливості оформити пенсію.

Досліджуючи наявні в матеріалах справи докази, суд вважав доведеним факт родинних відносин між заявницею та померлим як дружини та чоловіка. Розбіжності в написанні прізвища виникли в зв’язку з перекладом  прізвища з російської мови на українську при видачі паспорта громадянина України.

Таким чином, зібрані у справі докази та їх належна оцінка дали підстави для висновку, що вимоги заявниці знайшли своє підтвердження в судовому засіданні, а тому з метою захисту її особистих прав, суд встановив факт родинних відносин, що в свою чергу надасть можливість заявниці реалізувати своє право на отримання пенсії по втраті годувальника.

Наразі рішення не набрало законної сили, воно може бути оскаржено в апеляційному порядку протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

За повідомленням прес-служби суду