flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Практика в суді – впевнений крок до майбутньої професії

21 лютого 2020, 10:23

В комунікаційній стратегії Соснівського районного суду м. Черкаси одним із заходів налагодження зовнішньої комунікації визначено проходження студентами юридичних спеціальностей практики в суді. Суд на постійній основі співпрацює в цьому питанні з вищими навчальними закладами України, що готують спеціалістів в галузі права. Тому протягом року в суді проходять практику досить велика кількість студентів, які обрали професію юриста.

Сьогодні, 21 лютого 2020 року студенти Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Антон Колчін, Кристина Кончина та Національного Університету «Одеська юридична академія» Тетяна Панченко, Аліна Капля, Карина Мунтян, Дар’я Бутилюк, Олексій Недзеленко, Олександр Паклін, Віталій Гринник, Олександр Фесенко, Іван Таран та Віолета Мосьпан закінчили навчальну практику в Соснівському районному суді м. Черкаси, яку проходили протягом січня-лютого 2020 року.

Мета виробничої практики полягала у оволодінні студентами сучасними методами та формами організації праці в сучасній українській судовій системі, отримання практичних знань, професійних умінь та навичок для виконання конкретних завдань та прийняття самостійних рішень, виховання потреби систематично поновлювати свої знання та правильно їх застосовувати у фаховій практичній правовій діяльності.

Головними завданнями протягом виробничої  практики були: ознайомлення та вивчення структури, порядку діяльності Соснівського районного суду міста Черкаси; вивчення нормативно-правових актів, що регулюють діяльність суду; вироблення навичок і у поводженні з документами суду; набуття практичних навичок написання проектів процесуальних документів.

По завершенні практики студенти поділились своїми враженнями, які склались за час перебування в Соснівському районному суді м. Черкаси. Зокрема, студентка Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Кристина Кончина зазначила, що за час роботи у Соснівському районному суді міста Черкаси нею були зроблені наступні висновки. Правова основа діяльності знаходиться на досить високому рівні, внутрішні документи роботи суду є досить деталізованими, крім цього, постійно оновлюються відповідно до сучасних потреб. Існування прогалин у національному законодавстві змушує суддів застосовувати усі свої професійні якості для того, щоб діяти в межах законодавства України відповідно до загальних засад здійснення правосуддя в Україні. Основною проблемою в цьому аспекті є недосконала робота законодавчого органу та досить динамічний характер зміни нормативно-правових актів, результатом цього є неможливість узагальнення практики застосування деяких правових норм судами.

Однією з переваг роботи Соснівського районного суду міста Черкаси студентка вказала доступність, адже суд розташований в центрі міста, досить грамотне територіальне розташування сприяє можливості реалізувати принцип доступу до правосуддя. Професійна робота працівників апарату суду та суддівського корпусу сприяє швидкому та ефективному вирішенню справ по суті. На її думку, отриманий практичний досвід має послугувати надважливою базою для роботи майбутнього юриста-практика і взагалі становленню особистості як свідомого та небайдужого громадянина.

Основним недоліком, на думку практикантів, є недостатнє матеріальне забезпечення суду, недостатня кількість залів для проведення судових засідань затримує процес роботи, а розгляд цивільних справ та справ про адміністративні правопорушення в робочих кабінетах суддів, які використовуються як зали судових засідань, збільшують тиск на суддів, які зобов’язані бути незалежними та неупередженими у здійсненні правосуддя.

Також студенти зауважили, що за період перебування в Соснівському районному суді м. Черкаси вони відчули доброзичливу атмосферу дружнього колективу. Завдяки високому професіоналізму працівників апарату суду вони краще змогли зрозуміти суть професії юриста, а завдяки суддям, їхній професійності, великому життєвому досвіду, вони змогли отримати відповіді на ті питання, що ставили перед собою на початку практики. Практиканти не тільки закріпили вивчене, а й освоїли багато цікавого матеріалу, який стосується юриспруденції.

За повідомленням прес-служби суду