flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд скасував арешт майна, який перешкоджав власниці розпоряджатися квартирою

02 березня 2020, 09:57

Скасувати арешт, накладений постановою державного виконавця на квартиру, що належить позивачці на підставі Свідоцтва про право на спадщину - таке рішення 27 лютого 2020 року ухвалив Соснівський районний суд міста Черкаси, розглянувши позовну заяву місцевої жительки до Соснівського відділу державної виконавчої служби у місті Черкаси про зняття арешту з майна.

В рішенні суду вказано, що жінка звернулася з позовом до відділу Державної виконавчої служби про зняття арешту з майна, посилаючись на те, що з Інформації Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, їй стало відомо про те, що з січня 2009 року реєстратором Черкаської філії державного підприємства «Інформаційний центр» було внесено обтяження на підставі постанови про арешт майна та оголошення заборони на його відчуження, винесеної головним державним виконавцем Соснівського відділу державної виконавчої служби Черкаського міського управління юстиції на квартиру в будинку по бульвару Шевченка в м. Черкаси, яка належить позивачці на підставі Свідоцтва про право на спадщину, виданого в 2002 році.

При зверненні до Соснівського відділу ДВС у місті Черкаси щодо отримання інформації про винесення вказаної постанови та її скасування, жінці було роз’яснено, що в архіві відсутнє за давністю років виконавче провадження, в процесі якого була винесена зазначена постанова, відсутні будь-які відомості щодо підстав її винесення, а скасувати її можливо лише у судовому порядку.

Суд, дослідивши матеріали справи, встановив, що вказана квартира належить жінці на праві власності на підставі Свідоцтва про право на спадщину. З листа Соснівського відділу ДВС вбачається, що на виконанні у відділі не перебувають виконавчі провадження, де боржником є власниця квартири. Інформація про накладення арешту на майно позивачки, згідно постанови про арешт майна боржника та оголошення заборони на його відчуження, у Автоматизованій системі виконавчого провадження відсутня.

Оскільки, право власності є непорушним, кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, право приватної власності набувається в порядку, визначеному законом і ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності, а вказаний арешт перешкоджає позивачу в повному обсязі реалізувати своє право щодо розпорядження належним їй майном, суд дійшов висновку, що позовні вимоги є цілком обґрунтованими та такими, що підлягають до задоволення.

Відтак, судом ухвалено рішення яким арешт, накладений на квартиру, скасовано.

Рішення набере чинності через тридцять днів з моменту його проголошення.

За повідомленням прес-служби суду