flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд встановив факт належності трудової книжки, що надає можливість заявниці реалізувати право на отримання пенсії

05 березня 2020, 12:19

2 березня 2020 року Соснівський районний суд міста Черкаси  задоволив заяву про встановлення факту, що має юридичне значення та встановив факт належності трудової книжки заявниці.

В рішенні суду вказано, що жінка звернулася до суду з заявою про встановлення факту має юридичне значення, посилаючись на те, що вона після виповнення їй повних 60 років звернулася до ПФУ в м. Черкасах з метою оформлення пенсії за віком з усіма документами, які є обов’язковими для пред’явлення органу пенсійного фонду. Працівниками ПФУ були переглянуті документи і зазначено, що в вказаних документах маються розбіжності, а саме в паспорті громадянина України вказані її дата народження 20 грудня 1959 року, а в трудовій книжці 20(10) грудня 1959 року. Саме виправлення в даті народження стало відмовою у оформленні рішення про призначені заявниці пенсії за віком.

Жінка зазначила, що виправлення в даті народження, які є в оригіналі трудової книжки, були зроблені із невідомих для неї підстав, її ім’я, по-батькові та дата народження в трудовій книжці збігаються, однак саме виправлення в даті народження позбавляє її можливості реалізувати своє право на пенсію за віком. Зважаючи на це заявниця вимушена була звернутися до суду про встановлення факту, що має юридичне значення, а саме належність їй трудової книжки виданої 8 вересня 1977 року на її ім’я із вказаною датою народження 20(10) грудня 1959 року народження.

Досліджуючи наявні в матеріалах справи докази, суд достовірно встановив факт належності трудової книжки саме заявниці, а також те, що виправлення у її анкетних даних обумовлені помилкою у написанні дати народження.

Таким чином, зібрані у справі докази та їх належна оцінка дали підстави для висновку, що вимоги заявниці знайшли своє підтвердження, а тому, з метою захисту її особистих прав, суд встановив факт належності трудової книжки, що в свою чергу надасть можливість заявниці реалізувати своє право на соціальну захищеність зі сторони держави Україна у вигляді призначення пенсії при виповненні відповідного віку.

Наразі рішення не набрало законної сили, воно може бути оскаржено в апеляційному порядку протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

За повідомленням прес-служби суду