flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд стягнув з комунального підприємства понад 61 тисячу гривень на користь власника авто, пошкодженого через незакріплену кришку люка

13 березня 2020, 10:30

Стягнути з Комунального підприємства «Черкаське експлуатаційне лінійне управління автомобільних шляхів» Черкаської міської ради на користь власниці пошкодженого автомобіля матеріальну шкоду у розмірі 55634,07 гривень, моральну шкоду у розмірі 5000 гривень, судовий збір у розмірі 692,86 гривень, витрати за послуги евакуатора у розмірі 500 гривень, а всього 61826,93 гривень – таке рішення 5 березня 2020 року ухвалив Соснівський районний суд міста Черкаси за результатами розгляду цивільної справи за позовом про стягнення матеріальної та моральної шкоди.

В рішенні суду вказано, що власник автомобіля RENAULT TRAFIC звернулася до суду з позовом до Комунального підприємства «Черкасиводоканал» Черкаської міської ради про стягнення матеріальної та моральної шкоди, посилаючись на те, що в липні 2017 року її автомобілем з її відома керував інший водій та в результаті наїзду на незакріплену кришку люка оглядового колодязя каналізації, який розташований на проїзній частині вул. В. Чорновола в м. Черкаси її автомобіль RENAULT TRAFIC зіткнувся з металевою огорожею та отримав чисельні механічні ушкодження.

Для належного фіксування дорожньо-транспортної пригоди були викликані працівники управління патрульної поліції в м. Черкаси, які склали відповідні документи та схему ДТП, де було зафіксовано місце удару авто об кришку оглядового колодязя каналізаційного люку, кришка від люка оглядового колодязю та місце зіткнення автомобіля з дорожнім огородженням.

Матеріальна шкода, заподіяна їй, внаслідок механічного пошкодження її автомобіля RENAULT TRAFIC відповідно до висновків звіту склала 56785,74 гривень. Крім того, на транспортування пошкодженого автомобіля евакуатором з місця ДТП до його стоянки та до СТО склало 500 гривень. Всього матеріальні збитки від ДТП склали 57285,74 гривень. З метою досудового урегулювання спору, пов'язаного з відшкодуванням матеріальної шкоди в серпні 2017 року жінка звернулася до відповідача з претензією, про добровільне відшкодування збитків. У вересні 2017 року відповідач своєю відповіддю безпідставно відмовив в задоволенні претензії тим самим змусив її звернутися до суду з позовом про захист її прав. Тому власниця автомобіля звернулась до суду та просила стягнути з відповідача КП «Черкасиводоканал» ЧМР 57285,74 гривень - матеріальної шкоди, 10000 гривень моральної шкоди та судові витрати.

В підготовчому судовому засіданні позивачка подала уточнюючу позовну заяву до КП «Черкаське експлуатаційне лінійне управління автомобільних шляхів» про стягнення матеріальної та моральної шкоди, посилаючись на те, що відповідно до норм Закону України «Про дорожній рух» учасники дорожнього руху мають права на безпечні умови дорожнього руху, на відшкодування збитків, завданих внаслідок невідповідності  стану автомобільних доріг, вулиць  вимогам безпеки руху. Водій має право на відшкодування збитків, завданих внаслідок невідповідності стану автомобільних доріг, вулиць вимогам безпеки руху. КП «Черкаське експлуатаційне лінійне управління автомобільних доріг» повинно нести матеріальну відповідальність за заподіяну їй матеріальну шкоду, так як є балансоутримувачем вулично-дорожньої мережі по вул. В.Чорновола в м. Черкаси.

Дослідивши матеріали цивільної справи, допитавши свідків, суд встановив, що згідно відповіді виконавчого комітету Черкаської міської ради під проїзною частиною вул. В. Чорновола, ближче до парної сторони, на ділянці між вул. Гетьмана Сагайдачного та пров. Зеленим, прокладено мережу побутової каналізації, яка облаштована оглядовими колодязями. Балансоутримувачем об’єктів вулично-дорожньої мережі міста виначене КП «ЧЕЛУАШ».

Встановлюючи склад деліктної відповідальності, суд вважав доведеним факт наявності вини відповідача КП «Черкаське експлуатаційне лінійне управління автомобільних шляхів» Черкаської міської ради у вчиненні досліджуваної дорожньо-транспортної пригоди, внаслідок якої пошкоджено транспортний засіб, що належить позивачці, оскільки саме на відповідача законодавчо покладено обов'язки постійного контролю експлуатаційного стану усіх елементів дорожніх об'єктів та негайного усунення виявлених пошкоджень чи інших перешкод в дорожньому русі, однак порушуючи встановлені обов'язки, відповідачем не здійснено контроль ділянки дороги у м. Черкаси по вул. В. Чорновола у місці виникнення вказаної дорожньо-транспортної пригоди, щодо виявлення неналежно закріпленої кришки люка оглядового колодязя, внаслідок чого в липні 2017 року автомобіль, який належить позивачці, зазнав механічних пошкоджень. При цьому відповідачем не було надано суду доказів виявлення аварійного стану люка каналізаційного колодязя та невідкладного позначення його дорожніми знаками, сигнальними, огороджувальними і направляючими пристроями відповідно до діючих нормативів або припинення (обмеження) руху на зазначеній ділянці дороги, а також подальшого ремонту, заміни або фіксації кришки люка.

Таким чином, суд вирішив, що позов власниці автомобіля до Комунального підприємства «Черкаське експлуатаційне лінійне управління автомобільних шляхів» Черкаської міської ради, третя особа: Комунальне підприємство «Черкасиводоканал» про стягнення матеріальної та моральної шкоди підлягає частковому задоволенню, а саме: на користь позивачки з Комунального підприємства «Черкаське експлуатаційне лінійне управління автомобільних шляхів» Черкаської міської ради стягнути матеріальну шкоду у розмірі 55634,07 грн., моральну шкоду у розмірі 5000 грн., судовий збір у розмірі 692,86 грн., витрати за послуги евакуатора у розмірі 500 грн., а всього 61826,93 гривень.

Наразі рішення суду не набрало законної сили, воно може бути оскаржено в апеляційному порядку протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

За повідомленням прес-служби суду